fbpx

Arkitekter: “Vi skal stikke en finger i jorden”

25. apr 2013

Arkitekterne Kaj Schrøder fra SBS Rådgivning og Ole Hornbek fra JJW Arkitekter arbejder begge med at renovere bygninger. Her fortæller de, hvad de har fokus på, når de renoverer eksisterende bygninger.

– Hvad er særligt vigtigt i forhold til de fysiske omgivelser, når man skal renovere en eksisterende bygning?

Ole Hornbek: – Det kan godt være, der er kommet nye badeværelser, men det er omgivelserne, der er billeddannende og imagedannende. Den opfattelse, du har af en givent sted – enten positivt eller negativt – bliver skabt af de ydre rammer.

Kaj Schrøder: – Det er altid utrolig vigtigt, at man gør sig store anstrengelser for at lave noget, som er fornuftigt på sigt og rammer ind i de omgivelser, der er. Ofte bygger vi på en kulturarv, hvor man lige må “stikke en finger i jorden”. Det er klart, at vi kan komme ud, hvor det er så dårligt byggeri, at det virkelig skal optimeres rent arkitektonisk, mens det på Frederiksberg Allé ikke vil falde i god jord at sætte udvendig isolering på bygningerne.

– Hvad har du gjort dig af overvejelser i forhold til brugen og brugeren af bygningen?

Ole Hornbek: – Det er altafgørende, at beboerne føler, der er taget hånd om dem, for at kunne få det til at blive en succes. Succesen handler ikke om, hvorvidt jeg som arkitekt får lavet de fedeste facader – succesen ligger i beboernes oplevelse af resultatet, men i høj grad også af processen. I Urbanplanen blev der gjort meget ud af at få nogle luksus-materialer og give det en form for eksklusivitet. Det kan virkelig mærkes, at det har fået et løft. Beboerne er blevet stolte.

Kaj Schrøder: – Alle bygninger er ramme om de skuespil, der er livet. Vi har en holistisk tilgang, så alle facetter hele tiden er med. Vi gør os store overvejelser, når vi renoverer, så det bliver optimalt for brugeren. Vi optimerer, så bad og køkkenforhold er fornuftige og sammenlægger lejligheder – hele tiden er brugeren i fokus.

– Hvad er det, der gør det særligt interessant som arkitekt at renovere bygninger?

Ole Hornbek: – Vi arbejder med mange menneskers omgivelser. Vi er med til at gøre en forskel. Det er den fantastiske fornemmelse at kunne arbejde med noget, hvor 2000 familiers rammer bliver forbedret.

Kaj Schrøder: – Det interessante er at arbejde med hele processen og med alle de mennesker, som skal involveres. Det er også enormt spændende, når vi skal tænke i nye løsninger som at udnytte loftsrum og byforny lejligheder, som alle aldersgrupper kan få glæde af.