fbpx

Unik færøsk saltsilo reddet fra nedrivning og omdannet til kulturhus

15. feb 2018

Den nedslidte saltsilo i Tvøroyri på Færøerne stod til at blive revet ned. Men det skabte røre, da beboerne i byen hørte om siloens særlige historie. Alle kræfter blev sat ind for at redde den enestående bygningskonstruktion og omdanne den til kulturelt centrum for øen.

Da Albert Isfeld, selvstændig arkitekt på Færøerne, fik nys om, at den gamle saltsilo i byen Tvøroyri på Suderø skulle rives ned, fik han en idé. Kunne man omdanne den gamle bygning til et kulturhus til glæde for hele øen?

”Jeg blev kontaktet af nogle beboere i byen, som var kede af, at den gamle saltsilo skulle rives ned. De mente, at den burde blive renoveret og bad mig skrive et indlæg i avisen om saltsiloens særlige historiske værdi for at gøre øens beboere opmærksom på, hvad det var for en bygning, man var ved at skaffe sig af med,” fortæller Albert Isfeld.

Samtidig præsenterede han i indlægget en idé om bytte nedrivningen ud med en renovering. En renovering, der skulle give den gamle saltsilo nyt liv ved at omdanne den til øens kulturelle samlingspunkt.

”Mit indlæg i avisen skabte røre i byen. Der var selvfølgelig også nogle, der mente, at saltsiloen bare stod og ragede op, men nu da kulturhuset står færdigt, er det mit indtryk, at beboerne er rigtig glade for den,” siger Albert Isfeld.

En af de beboere, der blev berørt af artiklen, var Olavur Rasmussen, daværende præst på Suderø. Han tilbød at hjælpe med at få samlet penge ind til projektet, som dermed var skudt i gang. Efterfølgende modtog renoveringsprojektet bevillinger fra både det færøske landsstyre, den danske stat og A.P. Møller Fonden, som gjorde det muligt at realisere drømmen om det nye kulturhus.

Saltsiloen, inden den blev renoveret

Den eneste af sin slags
Før renoveringen var det svært at forestille sig, at den forfaldne saltsilo i mange år havde været helt uundværlig for byens fiskere, som brugte den til opbevaring af salt til konservering.

Da saltsiloen blev bygget i 1937, var den topmoderne. Elektriske transportbånd kunne bringe salt fra fragtskibene op i saltsiloen fra toppen, mens transportbånd forneden kunne transportere salt ud til fiskerbådene, som skulle have salt med sig på de lange fisketure til bland andet Canada og Nordnorge.

”Det var et fransk entreprenørfirma, der byggede saltsiloen i 30’erne, og der skulle have været bygget flere på Island og i Norge. Men man standsede byggeriet af de andre saltsiloer, fordi man var bange for, at Verdenskrigen skulle bryde ud,” fortæller Albert Isfeld og fortsætter:

”Saltsiloen i Tvøroyri er, så vidt vi ved, den eneste af sin slags.”

Saltsiloen, inden den blev renoveret
Saltsiloen, efter den er blevet renoveret

 

Renovering af unik bygningskonstruktion
Den gamle saltsilo er på mange måder en unik bygningskonstruktion, som teamet bag renoveringsprojektet har forsøgt at bevare og fremhæve. I renoveringen er der fx blevet lagt vægt på at bevare de karakteristiske parabelbuer af beton, som blev støbt på stedet, dengang saltsiloen blev bygget.

”Vi ville gerne tage hensyn bygningen, som den står der ved fjorden i Tvøroyri. Det har den gjort siden 30’erne. Vi ville gerne have, at den skulle fremstå i samme formsprog,” siger Albert Isfeld.

For at bevare betonbuerne i kulturhusets store sal har teamet bag byggeriet måttet tænke kreativt. De har anlagt en udvendig stålkonstruktion, der ikke kan ses, men er skjult i konstruktionen. Bygningen er også isoleret udefra. Saltsiloens industrielle look er således bevaret – nu i fusion med et moderne udtryk i form af bygningens glasentré.

Saltsiloens tætte forbindelse til fjorden er også blevet nytænkt. Den bliver fx varmet op udelukkende med vedvarende energi gennem en varmepumpe, der opvarmer havvandet fra fjorden. Det er også muligt for gæsterne at komme sejlende til de koncerter og kulturarrangementer, der i fremtiden skal holdes i kulturhuset, da huset ligger kun et minuts gang fra bådebroen.

Kulturhuset SALTSILOEN
Kulturhuset SALTSILOEN stod færdigt i december 2017 og har allerede huset de første prøve-arrangementer med både korsang, popmusik og symfoniorkester. Det officielle åbningsarrangement forventes at finde sted i slutningen af marts 2018.