fbpx

Skal dine vinduer udskiftes? Få gode råd til udskiftningen her

17. dec 2019

Udskiftning af vinduer skal helst kun ske, når de eksisterende vinduer ikke længere kan reddes eller optimeres. Men når man så står og skal udskifte sine vinduer, er der god grund til at være grundig i sit vinduesvalg. Det kan nemlig have fatale konsekvenser for en bygnings arkitektur og udtryk, hvis man vælger det forkerte vindue. I projektet Vinduesvalg under renovering af lejeboliger undersøger bygningsekspert Lars Thomsen Nielsen fra Teknologisk Institut, hvordan man træffer det rigtige vinduesvalg.

På en stille villavej i Aarhus ligger ti næsten identiske huse. Det eneste, der adskiller dem fra hinanden, er, at syv ud af de 10 huse har deres egen, individuelle vinduesløsning. Seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, Lars Thomsen Nielsen, bor i området, og han er ofte gået forbi rækken af huse med forundring over den tydeligt manglende enighed om, hvilken vinduesløsning der passer bedst til boligtypen.

”Når boligejerne har valgt så forskellige vinduesløsninger, vidner det om, at opgaven i at skulle træffe det optimale vinduesvalg er for kompleks. Derfor giver det mening, at der af og til træffes mindre optimale valg,” forklarer han.

Villavejen i Aarhus fik Lars Thomsen Nielsen til at søsætte projektet Vinduesvalg ved renovering af lejeboliger ved Teknologisk Institut. Ved projektets afslutning forventer han at kunne præsentere både en detaljeret vejledning og en quick-guide, som kan hjælpe boligejere gennem junglen af forskellige valgmuligheder – hvis de altså står i en situation, hvor de eksisterende vinduer ikke kan mere, og hvor udskiftning er den eneste udvej.

Få professionel vejledning
Ifølge Lars Thomsen Nielsen er en af de vigtigste faktorer i et optimalt vinduesvalg, at man rådfører sig hos professionelle, før man træffer det endelige valg.

”Mange tror, at det er fordyrende at få professionel rådgivning, men faktisk kan god vejledning medvirke til, at de samlede byggeudgifter bliver billigere, simpelthen fordi renoveringen bliver bedre gennemtænkt – både i forhold til proces og et langvarigt udgiftsperspektiv”, forklarer han og fortsætter:

”I mange tilfælde vil privatpersoner opleve, at de kan opnå en stor effekt ved mindre forbedringer af deres nuværende løsning. Hvis man – ligesom en stor andel andre danskere – har ældre, to-lags termoruder uden energibelægninger i et ellers velfungerende vindue, kan en simpel udskiftning af ruderne give den næsten samme energibesparende effekt som en komplet udskiftning af vinduerne.”

Derfor råder han til, at man indleder processen med at gøre sig overvejelser om, hvad problematikken i virkeligheden er: Er en udskiftning nødvendig? Eller kan man klare sig med en mindre manøvre på de eksisterende vinduer – fx i form af forsatsruder eller andre løsninger?

Mere end økonomi og energibesparelser
Når først beslutningen om at udskifte vinduerne er truffet, handler vinduesvalget for mange primært om økonomi. Men man bør inddrage en lang række andre faktorer, fortæller bygningseksperten. Først og fremmest bør man have øje for, hvordan vinduesløsningen vil performe på parametrene indeklima, isoleringsevne, ventilationsforhold og solafskærmning. De er nemlig bestemmende for, hvordan dit hjem er at opholde sig i:

”Hvis der er mørkt i din bolig, vil det optimale være at vælge det vindue, der tillader mest muligt dagslys at komme ind i boligen. Omvendt kan du stå i den situation, at store glasarealer i din bolig kan skabe overophedning, hvis boligen ligger eksponeret for sol. Så der er en masse faktorer, man bør tilpasse sit valg efter,” forklarer Lars Thomsen Nielsen.

Dertil kommer en række andre faktorer, der relaterer sig til alt fra levetid, udseende og mulighed for selv at vedligehold til det komplekse regnestykke på økonomiske besparelser på kort og længere sigt.

”Det optimale vinduesvalg afhænger derfor af situationen. Der findes ikke én vinduesløsning, der er den ubestridt bedste for alle. Der er fordele og ulemper ved det hele,” siger han.

Tænk dig om, før du handler!
Der er altså mange faktorer at tage hensyn til, når man skal træffe det optimale vinduesvalg. Med følgende tre pejlemærker in mente er man ifølge Lars Thomsen Nielsen godt klædt på til opgaven:

  1. Undersøg, hvad behovet er – er en udskiftning nødvendig?
  2. Søg hjælp og vejledning hos en professionel.
  3. Forhold dig kritisk til vinduesløsningen.

Læs mere
Teknologisk Institut foretager for tiden en spørgeskemaundersøgelse om valg af vinduer, som har indflydelse på udarbejdelse af selve vejledningen. Ønsker du at svare på spørgsmål omkring valg af vinduer, så gå til hjemmesiden www.vinduesvalg.dk.