fbpx

Sådan motiverer Sønderborg private udlejere til at energirenovere

02. dec 2015

Pilotprojekt i Sønderborg viser vejen for energirenoveringer i Danmark. Her har man knækket koden til at komme ud over det såkaldte ’paradoksproblem’, og du kan høre om resultaterne til en konference på Christiansborg den 8. december.

Hver sjette bolig i Danmark er privat udlejet, og de private udlejningsboliger danner rammen om hverdagen for omkring 800.000 danskere. Det vurderes, at energiforbruget i private ejendomme kan sænkes med hele 14-28 procent, hvis udlejerne og lejerne kan blive enige om at energirenovere.

Potentialet ved at få gjort noget ved energiforbruget i private udlejningsboliger er altså oplagt og stort. Alligevel sker der ikke det store på området.

Det store spørgsmål er, hvordan Danmark kan komme ud over paradoksproblemet, der består i, at alle har en interesse i at energirenovere, men risikoen er for høj. Kan lejeren eksempelvis hente udgiften hjem igen via huslejen? Får udlejeren stigninger i ejendommens værdi svarende til investeringen? Og hvilken betydning har de stagnerende boligpriser uden for de større byer?

Flere spørgsmål melder sig, og der er udfordringer nok at tage fat på. Men det er faktisk muligt at motivere både lejer og udlejer til at energirenovere den private bolig.

Men det kan faktisk godt lade sig gøre at motivere små og mindre ikke-professionelle udlejere uden for de store byer til at interessere sig oprigtigt for, hvordan man energirenoverer eller –optimerer sin ejendom. Det kode har et pilotprojekt gennemført af ProjectZero i Sønderborg knækket. Ved hjælp af relativt simple virkemidler, der tæller blandt andet kursusforløb, så udlejerne kunne lære noget om energirenovering, ERFA-grupper, så udlejerne kunne udveksle erfaringer og få mere viden, samt inddragelse på tværs af sektorer og medieomtale.

Resultatet har været, at udlejerne i Sønderborg er meget mere motiverede til at gøre noget ved energiforbrug i dag end før projektet. Næste skridt er nu at få omsat motivation til handling. Både lokalt, men også nationalt, da erfaringerne kan bruges i andre kommuner.

Hvordan Sønderborg konkret er lykkedes med at øge motivationen, kan man blive meget klogere på til konferencen om emnet i Fællessalen på Christiansborg den 8. december 2015.

Tilmelding foregår via linket her.

Læs mere om pilotprojektet på.