fbpx

Restaurering af Askhøj

Læs projektets egen beskrivelse

Vi købte en smuk, men totalt nedslidt fredet firlænget landejendom i 1996 og har siden brugt alt vores overskudstid og – penge på at få ejendommens bygninger på fode igen.

Bygningsmassen andrager samlet set ca. 1000 kvadratmeter fordelt på otte bygninger. Den ældste bygning kan fejre 500 års fødselsdag i 2017. Processen har været lang og krævende, udfordringerne mangeartede og til tider næsten uoverskuelige. Det er alligevel lykkedes – efter næsten 20 år – at kunne sætte et punktum, og vi synes, at resultatet er tilfredsstillende. Hele ejendommen fremtræder i dag vel vedligeholdt og med nye anvendelsesmuligheder.

Se venligst vores hjemmesider for en detaljeret beskrivelse af projektet:

www.densidstegaard.dk og
bbfyn.dk

Brugskvalitet

I vores første sæson har vi haft mange gæster fra hele verden i ferielejlighederne, samt mere lokale gæster i mødevirksomheden. Alle har udtrykt begejstring og tilfredshed med de tilbudte faciliteter. Se venligst www.bbfyn.dk.

Bidrag til omgivelser

Lejlighederne tiltrækker som nævnt turister fra hele verden og udlejningen af mødefaciliteterne betyder, at både lokale beboere og foreninger fra det øvrige Fyn lægger forskellige arrangementer her på Askhøj. Herudover deltager vi jævnligt i arrangementer af kulturhistorisk art, samt fremviser ejendommen for interesserede foreninger og privatpersoner. Se f.eks. beskrivelsen af en gruppe tyske forskeres besøg i maj 2013 på linket: http://www.hausforscher.de/2013/05/landliche-baukultur-auf-funen.html

Eksempelværdi

Selvom der i flere af bygningerne nu er indbygget muligheder for nye anvendelse – ferielejligheder i særdeles høj kvalitet og konferencemuligheder - er autenciteten, såvel i den enkelte bygning som i det samlede bygningsanlæg, bevaret. Projektet viser, at det kan lade sig gøre at give en stor og smuk men dybt forfalden bondegård nyt liv. Uden en stærk tro på projektet, stor velvilje hos Kulturstyrelsen, opmuntring og støtte fra diverse fonde var projektet dog aldrig lykkedes.

Solidt samarbejde

Gennem hele projektperioden har der været et fint samarbejde mellem bygherre, Kulturstyrelsen, Odense Kommune, lokale ildsjæle, diverse fonde og ikke mindst 10-12 dygtige fynske håndværkere og entreprenører.

Økonomi og værdiforøgelse

Selvom det tager tid at oparbejde en forretning, kan vi allerede nu se, at de nye anvendelsesmuligheder i stigende grad fremover vil kunne bidrage til bevaringen af den totalfredede ejendom.

Udførelseskvalitet

Alle bygningsarbejder siden 1996 her på Askhøj er godkendt og kontrolleret af Kulturstyrelsens arkitekter. Alle bygningsarbejder er derfor udført med anerkendte traditionelle bygningsmetoder på højeste faglige niveau. Se venligst http://www.densidstegaard.dk for dokumentation af dette i tekst og foto.

Parter bag projektet

Bygherrer Pia og Nis Gerdes, Kulturstyrelsen, Tegnestuen Ganshorn i Middelfart, Tegnestuen Vaag i Martofte, 10-12 fynske håndværkere, diverse private fonde og Realdania.

Yderligere information om projektet

http://www.densidstegaard.dk/index.htm

Sted

Møllegyden 18
5250 Brændekilde, Odense

Realiseret

2012

Indstillingsår

2016

Anvendelse

Øvrige

Areal

501-5.000m2