fbpx

Onkel Toms Hytte

Læs projektets egen beskrivelse

Onkel Toms Hytte er flyttet til Bjerregårdsvej i 2010. Opført i 1905 op til banen på Folke Bernadottes Alle v. Østerport Station. Oprindelig proviantforretning men siden vin- og tobaksforretning. Huset var dømt til nedrivning, men Edlund lovede at lade det genopføre på Bjerregårdsvej – overfor nr 15, opført i 1884 til maleren Johan Georg Franz Schwartz. Anvendes i dag som mødelokale. Huset er kun 230 cm bredt. Oprindelig opført med fem fag, siden udvidet til 11 fag.

Edlund A/S, softwarefirma med speciale i livsforsikringsselskaber. 230 medarbejdere placeret i 10 store villaer på Bjerregårdsvej og sideveje i Valby, i en stor velfungerende campus, med fælles spisesale i Valbyhus, på hjørnet af Bjerregårdsvej og Bjerregårds Sidevej. Spiser i henholdsvis en nybygget kobberbeklædt sal og i det gamle kapel til Valbyhus, hvor tdl den katolske biskop holdt til. Nu bor tilfældigvis Kbhs tdl biskop, Erilk Normann Svendsen, øverst i en lejlighed. Der er nemlig bopælspligt i alle ejendomme, der er opført som store velhavervillaer til bla. Alexander Foss (Antionettevej). Endnu fire villaer er købt op men endnu ikke taget i brug.
Erling Edlund, stifteren, sætter en stor ære i at renovere efter de bedste principper og med de bedste materialer og altid med brug af Erik Møller Arkitekter. Også havekulturen er imponerende, Torben Thim er havearkitekt. Det hele er meget velholdt. Erling Edlund bor selv i Bjerregård, hvorfra al jorden er udstykket til villabrug. Også den nuværende Vestre Kirkegård hørte til gårdens jorde, men jernebanen pløjede sig igennem området.
Jeg indstiller, fordi jeg sjældent, om nogensinde, har set så fornemt et renoveringsniveau.

Parter bag projektet

Bygherre: Edlund A/S
Arkitekt: Erik Møller Arkitekter
Havearkitekt: Torben Thim

Sted

Bjerregårdsvej
Valby

Realiseret

2010

Indstillingsår

2014

Anvendelse

Erhverv

Areal

1-500m2