fbpx

Nyboder

De Gule Stokke

Læs projektets egen beskrivelse

Nyboders Gule Stokke er et enestående beboelseskvarter for Forsvarets ansatte i hjertet af København, som besidder store arkitektoniske og kulturhistoriske værdier. De Gule Stokke blev opført af Chr. IV fra 1631 til “søens folk” og har i ubrudt forløb indtil vor tid fungeret som beboelse for den personelgruppe, som de dengang blev opført til.
De Gule Stokke er en vigtig del af den danske arkitektur- og kulturarv. De blev opført som den første rækkehusbebyggelse i Danmark indeholdende små boliger til de menige i Chr. IV’s flåde. De er enestående, fordi de blev opført til en bestemt målgruppe, og fordi de – nu små 400 år senere – stadig huser ansatte i Forsvaret.
Nyboder har været fredet siden 1918. Den del af Nyboder, der har overlevet frem til i dag, fremstår tillige forholdsvis uberørt af tidens gang. Den relative uberørthed er bebyggelsens styrke og samtidig dens svaghed set i forhold til moderne boligstandard. Kvarteret fremstår homogent og oprindeligt i sit udtryk og struktur. Men boligerne bag facaderne er små, uensartede og for en væsentlig dels vedkommende kolde, fugtige, dårligt indrettede og på alle måder utidssvarende uden eget køkken og bad. Forsvarets ambition var at modernisere De Gule Stokke og ved en gennemgribende renovering at bringe boligerne og bebyggelsen op til en nutidig og fremtidssikret standard, samtidig med at de store arkitektoniske og kulturhistoriske værdier bevares for eftertiden. Dette opnås ved udskiftning af alle de tekniske installationer, efterisolering i nødvendigt omfang, brandsikring, reparationer af tag og fag, implementering af køkken og bad samt nytænkning af friarealerne i gård- og gaderum.
Restaureringen omfatter den karré, der er beliggende mellem Delfingade og Hjertensfrydsgade. Det drejer sig om 16 huse, som i alt rummede 33 lejligheder før moderniseringen. Efter moderniseringen vil der være 25 tidssvarende lejligheder.

Parter bag projektet

Bygherre: Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjenste
Arkitekt: Arkitema, Baumanns Arkitekter
Rådgiv. Ingeniører: Eduard Troelsgaard, Wissenberg
Skou Gruppen, Jakon, Brøndum, Wicotec, Juul & Nielsen, Bendt Barsdal, Jønsson.

Yderligere information om projektet

http://www.nyboderdok.dk/

Sted

Øster Voldgade 44 Hjertensfrydsgade 10-17 og Delfingade 24-29
1257 København K

Realiseret

2013

Indstillingsår

2014

Anvendelse

Øvrige

Areal

501-5.000m2