fbpx

Museet for Søfart

Læs projektets egen beskrivelse

Det nye Museet for Søfart i Helsingør er blevet anlagt i og rundt om den 150 meter lange tørdok mellem Helsingørs gamle skibsværft og en af Danmarks vigtigste bygninger, Kronborg Slot – som er kendt fra Shakespeares historie om Hamlet og er en del af UNESCOs Verdensarvsliste. Ved at sammensætte historiske elementer med et innovativt koncept, afspejler transformationen af den gamle Dok1 til et moderne museum, Danmarks historiske og nutidige rolle som én af verdens førende søfartsnationer. Dokkens 60 år gamle vægge står uberørt, og de forskellige udstillingsrum er placeret under jorden, i et sammenhængende loop rundt om dokken, der på den måde bliver centrum i udstillingen, – et åbent, udendørs område, hvor besøgende kan opleve skibsindustriens skala på egen krop.

Ved at omslutte den gamle dok med museet, har det været muligt dels at bevare den historiske konstruktion og samtidig forvandle dokken til en gigantisk gårdhave, der giver lys og luft til det neddykkede museum. Samtidig har teamet løst et fundamentalt dilemma: Af respekt for slottet var museet nødt til at forblive helt ude af syne og under jorden – men for at tiltrække gæster skulle museet stadig have en stærk tilstedeværelse i bybilledet. Ved at lade dokken stå som et kæmpe hul i kulturkajen har vi givet museet en indre facade omkring dybet, og samtidig kunne forære Helsingørs borgere et nyt offentligt byrum sænket 8 meter under havets overflade.

I 5 år har vi arbejdet på at transformere den gamle beton dok til et moderne museum, hvilket har krævet en arkæologs omhyggelighed og en rumskibsdesigners tekniske kunnen. Den gamle tørdok er både skrøbelig og hård, og de nye broer gør dokrummet let og elegant. Da museet er bygget under havoverfladen, er der blevet brugt nye byggeteknikker, som aldrig før er blevet brugt i Danmark. Den gamle beton dok er med sine 1,5m tykke mure og 2,5m tykke gulv blevet skåret op og samlet til en moderne og fleksibel bygning.

Parter bag projektet

Bygherre: Maritim Museums Byg
Arkitekt: BIG - Bjarke Ingels Group
Rådgivende ingeniør: Rambøll A/S, Alectia, Freddy Madsen Ingeniører
Udstillingsdesign: Kossmann.dejong
Entreprenører: E. Pihl & Søn A/S, Jakon A/S, H. Helbo Hansen A/S, Jens Ravnholt

Yderligere information om projektet

http://big.dk/#projects-sof

Sted

Ny Kronborgvej 1
3000 Helsingør

Realiseret

2013

Indstillingsår

2014

Anvendelse

Kultur

Areal

5.001-20.000m2