Huse i Huset
Projektet omhandler renovering og tilbygning af et parcelhus fra 1967
Huse i Huset
Projektet omhandler renovering og tilbygning af et parcelhus fra 1967
Læs projektets egen beskrivelse
Huse i Huset
Projektet omhandler renovering og tilbygning af et parcelhus fra 1967. Det oprindelige hus er tegnet af Arkitekt MAA Steffen Hougaard. Projektet fremstår som et eksempel på, hvorfor vi skal ombygge i stedet for at rive vores eksisterende bygningsmasse ned. Ved at tage udgangspunkt i stedets og den eksisterende bygnings kvaliteter tager tilbygningen afsæt i det oprindelige parcelhus’ ydre geometri og kipretning. Herudover låner tilbygningen det indvendige motiv, med flere kippe indenfor den overordnede form – og skaber en oplevelse af flere ”huse i huset”.
Blik for eksisterende kvaliteter
Det eksisterende hus er renoveret med nyt tag med ekstra isolering og nye energieffektive ovenlys. Indvendigt i det eksisterende hus har vi bevaret det karakteristiske indvendige snit med to kippe som centralt motiv. Flere steder indvendigt er der åbnet op for nye rumlige sammenhænge, ligesom der i forbindelse med den nye tilbygning, er etableret en ny fælles ankomst imellem den eksisterende bygning og den nye tilbygning. Følgende bygningsdele er totalrenoveret i det oprindelige hus, taget, terrændækket, gulve, lofter, vægge, lysninger, gerigter, gulvlister, vindueskarme, indv. døre samt enkelte vinduer er udskiftet. Desuden er der etableret en vandtank til opsamling af regnvand til toiletskyl.
Biogene materialer og bæredygtige løsning.
Alle materialer er valgt så bygningens samlede CO2-aftryk er holdt så lavt som muligt. Tilbygningens primære bygningsdel er træ, ligeledes er den nye terrasse som forbinder bygningerne mod syd udført i træ. Karakteristisk for tilbygningen er den grønmalede træfacade. Herigennem opnår tilbygningen en selvstændig karakter, samtidigt med at de to bygninger fremstår med et samlet harmonisk udtryk i kraft af deres identiske geometrier og bygningsdetaljer.
Tildelt Rudersdal Kommunes Arkitekturpris 2024
Uddrag fra fagdommernes bedømmelse. “Projektet tildeles årets Arkitekturpris 2024 som et fremragende eksempel på, hvordan vores eksisterende enfamiliehuse kan ombygges, udvides og revitaliseres på fineste vis i stedet for at nedrives. Projektet er udført med stor indlevelse, fine rumligheder og er gennemført detaljeret både ude og inde, og det bemærkes, at også udearealerne har fået samme høje niveau”.
Teamet
Landskab af LoBe Landskab. Huset er projekteret i samarbejde med THKR og Regnestuen, lysdesign af Iben Winther Orton. Bygget af tømrerne Steen Lauth og Jesper Krøg Holt.
Fotos: Lars Rolfsted Mortensen
Blik for brugerne
Projektet er skabt med udgangspunkt i familiens ønsker og drømme. Løsninger og design er blevet til i et tæt samarbejder mellem bygherre, arkitekt og landsskabsarkitekt. Vi har haft fokus på at skabe et hjem med kig til det grønne, med et godt dagslys og et sundt indeklima med naturlig ventilation. Hvert rum har egne oplukkelige ovenlys som sikre både et godt dagslys og naturligvis ventilation i både det oprindelige hus og i tilbygningen.
Inspirerende ressourcetiltag
Alle materialer er valgt så bygningens samlede CO2-aftryk er holdt så lavt som muligt. Tilbygningens primære bygningsdel er træ, ligeledes er den nye terrasse som forbinder bygningerne mod syd udført i træ. Karakteristisk for tilbygningen er den grønmalede træfacade. Herigennem opnår tilbygningen en selvstændig karakter, samtidigt med at de to bygninger fremstår med et samlet harmonisk udtryk i kraft af deres identiske geometrier og bygningsdetaljer. Desuden er der etableret en vandtank til opsamling af regnvand til toiletskyl.
Eksempelværdi
Ifølge Teknologisk Institut nedrives hvert år omkring 1.100 enfamiliehuse, der derefter erstattes af nye typehuse. Vi er forpligtede til at reducere vores CO2 udledning og vi skal passe på vores kulturarv, også vores enfamiliehuse. Projektet har netop modtaget Rudersdal Kommunes Arkitekturpris 2024 med følgende begrundelse. “Projektet tildeles årets Arkitekturpris 2024 som et fremragende eksempel på, hvordan vores eksisterende enfamiliehuse kan ombygges, udvides og revitaliseres på fineste vis i stedet for at nedrives. Projektet er udført med stor indlevelse, fine rumligheder og er gennemført detaljeret både ude og inde, og det bemærkes, at også udearealerne har fået samme høje niveau”
Solidt samarbejde
I alle relationer med bygherre, myndigheder, rådgiver og håndværkere har der været eksemplariske samarbejder. Som nævnt har dialog mellem udførende tømmer og arkitekt været med til at flytte design af bygningsdetaljer undervejs i udførelsen. Den store tillid på tværs af alle faggrupper har givet bygherre tryghed og tror på, at de valgte løsninger var de rigtige.
Faglig kvalitet
Under udviklingen af projektet har der været fokus på at tegne gennemført projekt med detaljer der binder det oprindelige hus naturligt sammen med tilbygningen. Mange af byggeriets detaljer er udviklet i tæt samarbejde mellem arkitekt og de udførende håndværkere. Jesper Kusk Arkitekter har i samarbejde med THKR stået for at føre tilsyn under hele byggeriet opførelse. Projektet har netop modtaget Rudersdal Kommunes Arkitekturpris 2024 med følgende begrundelse. “Projektet tildeles årets Arkitekturpris 2024 som et fremragende eksempel på, hvordan vores eksisterende enfamiliehuse kan ombygges, udvides og revitaliseres på fineste vis i stedet for at nedrives. Projektet er udført med stor indlevelse, fine rumligheder og er gennemført detaljeret både ude og inde, og det bemærkes, at også udearealerne har fået samme høje niveau”
Levende bygningskultur
Ved at tage udgangspunkt i stedets og den eksisterende bygnings kvaliteter tager tilbygningen afsæt i det oprindelige parcelhus’ ydre geometri og kipretning. Herudover låner tilbygningen det indvendige motiv, med flere kippe indenfor den overordnede form - og skaber en oplevelse af flere ”huse i huset”. Hermed understreges fortælling om hvordan nyt om gammelt forstærker og beriger hinanden.
Parter bag projektet
Bygherre: Katie og Thomas Lin Pedersen
Udførende arkitekt: Jesper Kusk Arkitekter
Landskab af LoBe Landskab. Huset er projekteret i samarbejde med THKR og Regnestuen, lysdesign af Iben Winther Orton. Bygget af tømrerne Steen Lauth og Jesper Krøg Holt.
Fotos: Lars Rolfsted Mortensen
Yderligere information om projektet
https://www.jesperkusk.dk/Huseihuset.html
Sted
Marianelundsvej 4
3460 Birkerød