fbpx

Hotel Nørrevang

Totalrenovering af det historiske badehotel i Marielyst

Se mere

Hotel Nørrevang

Totalrenovering af det historiske badehotel i Marielyst

Læs projektets egen beskrivelse

Efter tre års ombygning byder det historiske badehotel på Falster nu igen gæster velkomne. Det sker efter en omfattende renovering af Hotel Nørrevang i den populære badeby Marielyst på Falster.

Det skulle egentlig bare have været en lettere istandsættelse. Det der startede som et mindre projekt, er efter tre års intens renovering og ombygning til den nette sum af 25 millioner kroner endt med at blive et moderniseringsprojekt efter alle kunstens regler. For det fortjente det gamle Hotel Nørrevang, der oprindeligt blev opført som bondegård, men i 1906 blev ændret til sommerpensionat.

-Den oprindelige kro er en smuk og charmerende ejendom. Det er en af den slags historiske perler, man nemt forelsker sig i. Vi besluttede hurtigt, at vi skyldte bygningerne at få det allerbedste frem i dem igen, fortæller Arkitekt Simon Skriver fra tegnestuen WE architecture, der har stået i spidsen for reno-veringen af den noget slidte ejendom.

Landskabsarkitekt Helle Bendtsen fra Lassenlandskab og indretningsarkitekt Julie Sascha Lee Dann har anført af arkitekt Simon Skriver, stået for istandsættelsen. Ombygningen er hovedsageligt udført af lokale håndværkere, først og fremmest Lars Andersen og hans team fra MT Totalbyg.

Da bygherre købte hotellet tilbage i 2018, havde bygningerne stået tomme i flere år. Det gamle stråtækte tag var fuld af huller og ukrudtet stod meterhøjt. Det var misligholdt, i forfald og var en skamplet for byen, som det lå der øde og forladt midt på hovedgaden.

I dag er hotellet bragt tilbage til det originale udtryk med bindingsværk, stråtækt tag og sidehængte vinduer. Ud mod hovedgaden blev flere tilbygninger fra 80’erne nedrevet som led i renoveringen og i stedet er der nu anlagt et byrum med trampoliner, markedsplads, staudebede og orangeri. Det nye Hotel Nørrevang ledes med stor succes af forpagterne Kasper Nielsen og Anders Vang. Gæsterne står alle-rede i kø og restauranten har høstet flere gode anmeldelser.

– Når vi har talt med folk, der er kommet hernede igennem tiden, og når man går rundt på ejendommen i dag, kan man mærke historiens vingesus og se for sig, hvordan folk har holdt deres ferier, fejret livsvigtige begivenheder, mødtes og spist og drukket og grinet og nydt somrene og livet. Der har været stemning, hygge og fest. Det er præcis de oplevelser Nørrevang nu igen danner rammen om.

Hotellet er beliggende på Marielyst Strandvej, blot få minutters gang fra områdets kilometerlange sandstrande, restauranter og indkøbsmuligheder. Ejendommen rummer 26 totalt istandsatte og eksklu-sivt indrettede hotelværelser samt et hovedhus med tilhørende restaurant, bar, pejsestue og konferencerum.

Blik for brugerne

I projektet er der arbejdet intuitivt og holistisk med bæredygtighed på flere planer, både det økonomiske, miljømæssige og sociale. -Bæredygtighed har ikke været et fokuspunkt som sådan, men er noget vi har gjort naturligt hele vejen igennem projektet, fortæller Arkitekt Simon Skriver. Som led i renoveringen har bygningerne fået nye vinduer, ny isolering og nyt stråtag. Der er også installeret nyt pillefyr. Alle sammen tiltag der har forbedret bygningens energiramme væsentligt og omlagt opvarmningsformen til en mere bæredygtig model. Og det har også betydet væsentligt mindre driftsudgifter. Derudover er der også arbejdet med at bevare eller genbruge så meget som muligt. For eksempel er nogle af de gamle møbler, der var i god stand bevaret og den gamle reception og bar blev istandsat. Helt naturligt har det været at bruge så mange lokale håndværkere, som muligt. -Hotellet ligger midt på hovedgaden i Marielyst på Falster og har stor betydning for det mindre bysamfund. Så det har været et projekt alle har fuldt med i hernede. Derfor var det også naturligt for os, at vælge så lokalt som muligt, når det kom til de udførende håndværkere, fortæller projektleder, Simon Skriver. Entreprisen blev derfor udført af en lokal tømrermester med både en lokal VVS’er og elektriker. Efterfølgende har hotellets forpagtere endvidere samarbejdet med kommunen omkring en særlig målrettet indsats for at rekruttere nye medarbejdere til hotellet fra kommunens jobcenter.

Inspirerende ressourcetiltag

Nørrevang har i mere end et århundrede været helt central i byen Marielyst. Den gamle bondegård blev omlagt til sommerpensionat i 1906 med Skagen som forbillede – langt før den var omgivet af by. I 1934 køber den viljestærke og driftige Thora Riisgård pensionatet og laver brødudsalg og Marielyst begynder langsomt at vokse sig til en velbesøgt sommerferieby med faste gæster på pensionatet, som den kendte radiovært Kaptajn Jespersen. Kroen vokser og op gennem 70’erne, 80’erne og 90’erne drives hotellet af forskellige ejere. Men fra årtusindskiftet begynder det at gå ned af bakke. Hotellet rammes af en række konkurser og har siden midten af 10’erne stået tomt. -Den historiske betydning af bygningen for lokalmiljøet har haft stor fokus fra første skitse, fortæller arkitekten. -Formålet med renoveringen var fra start at få hotellet tilbage til det originale udtryk og gøre det brugbart igen, efter lang tids misligholdelse. Der er således arbejdet videre med at genskabe de gamle kvaliteter som bygningen var i besiddelse af originalt fra starten af 1900-tallet. Derfor er en række uheldige renoveringer og tilbygninger som var foretaget op gennem 70’erne og 80’erne fjernet. Og den tidligere mur der afgrænsede hotellets grund ud mod hovedgaden med tung en smedejernslåge, er væk. I stedet er der anlagt et åbent og indbydende byrum, som højner oplevelsesværdien af hele hovedgaden. -Vi har forsøgt at give noget tilbage til byen. For eksempel har vi gjort plads til en markedsplads foran hotellets konferencelokaler. Og konferencerummet er designet med store foldevinduer, så der kan åbnes helt op ud til markedspladsen og hovedgaden under events i byen, fortæller bygherren. I det nye byrum er der også gjort plads til legearealer til børn med trampoliner, et orangeri og en smuk staudehave, der forskønner bybilledet samt bænke, hvor de forbipasserende kan gøre ophold. Mange lokale har fulgt med i renoveringen. - Undervejs i processen har projektet fået stor opbakning på sociale medier af de lokale. Mange har givet udtryk for deres glæde over, at den gamle kro nu igen bliver vækket til live og forskønner hovedgaden i byen, fortæller arkitekt, Simon Skriver.

Eksempelværdi

Det gamle hotel har en tiltrækningskraft og en aura, som ofte findes i ældre bygninger. Projektets detaljeringsgrad og grundighed kan danne grundlag for at inspirere andre til at bevare og renovere frem for at nedbryde og bygge nyt. Hele tilgangen om at bringe noget tilbage til dets storhedstid, har været med til at skabe en bygning som ikke kun er gavnlig for ejer, men også for hele lokalområdet. I dag skaber Nørrevang identitet og stolthed i Marielyst igen og projektet blev nomineret til Guldborgsund Kommunes Arkitekturpris i 2019.

Solidt samarbejde

Projektet har været under mange udfordringer undervejs. I den proces har det gode samarbejde med en positiv og løsningsorienteret dialog mellem entreprenør, bygherre og rådgiver været essentielt. -Som arkitekter har vi kæmpet for de ting der skulle laves for at bygningen blev bragt tilbage til den originale stand. Men bygherre har også været indstillet på at gå hele vejen. Og håndværkerne har været dedikerede og fundet løsninger undervejs, fortæller Simon Skriver, der ligeledes fortæller at elektrikeren for eksempel måtte få fat i flere lokale, der havde haft deres gang i bygningen for mange år siden, for at finde frem til hvordan el’en var lavet.

Levende bygningskultur

Projektet startede egentligt som et mindre projekt, hvor det primære fokus var at få genskabt de kvaliteter som bygningen bestod af i sin oprindelige form. Derfor var der i starten mest fokus på facade- og energioptimering samt de ydre rammer generelt. Det viste sig hurtigt at den gamle facade var lavet helt forkert. Der var for eksempel brugt plastik maling på bindingsværket som skallede af og en alt for billig puds, der ikke var hæftet fast og som sad løs. Derfor skulle hele facaden strippes helt ned til murstenen, al den gamle maling skulle renses af og facaden blev genskabt korrekt og i høj kvalitet, så den nu kan holde i mange år frem. Forholdsvis tidligt i forløbet lod bygherre sig derudover overbevise om, også at lave en gennemgående renovering af de indre rammer. Bygningen blev derfor nyindrettet til at huse et hotel og en restaurant af tidssvarende karakter. Ligeledes udførtes gennemgående renovering af alle tekniske installationer i form af el og vvs samt opvarmning. Materialevalget i projektet har været afgørende, og her har bygherre været med på at vælge materialer af høj kvalitet, så de bidrager til god atmosfære, indeklima og lang levetid.

Parter bag projektet

Bygherre: Provins Invest Aps. v. Dines Dueholm og Adam Falbert
Arkitekt og Projektleder: WE architecture v. Simon Skriver
Landskabsarkitekt: Lassenlandskab v. Helle Bendtsen
Indretningsarkitekter: Julie Sascha Lee Dann og Natalie Schwer
Hovedentreprenør: MT Totalbyg v. Lars Andersen

Yderligere information om projektet

https://www.we-a.dk/hotel-nrrevang

Sted

Marielyst Strandvej 32
4873 Væggerløse

Fotos: Billeder 1-7: WE architecture v. Samuel Holscher. Billede 8: WE architecture / Lassenlandskab

Realiseret

2021

Indstillingsår

2022

Jubilæumskategori

Erhverv

Areal

501-5.000 m²