fbpx

Hårup Gamle Skole

Totalrenovering af den gamle skole

Se mere

Hårup Gamle Skole

Totalrenovering af den gamle skole

Læs projektets egen beskrivelse

Hårup gamle skole er et eksempel på en økonomisk bæredygtig renovering. Huset er 120 år gammelt, men er for sin alder er skallen i rigtig fin stand og det gav derfor mening at renovere. Huset er renoveret og moderniseret med respekt for dets originale detaljer, som bla. kan ses på husets facade mod vejen som er bevaret med sin klassiske vinduesrytme. Derimod er husets facade mod haven åbnet op med store vinduespartier, som bringer haven med de over 100 år gamle træer helt ind i stuen.
Renoveringen har fra start haft til formål, at skabe en moderne bolig til en børnefamilie med alle de behov som dette indebærer. Samtidig med et ønske om at bruge gode, men få materialer uden at gå på kompromis med det overordnede ønske om, at skabe en økonomisk bæredygtig renovering.
Resultatet er blevet en bolig, som kan stå i yderligere 120 år og forhåbentlig endnu længere.

Inspirerende ressourcetiltag

Vi har i projektet forsøgt at anvende så få ressourcer som mulig og haft en tilgang til at tingene skal kunne demonteres og genanvendes et andet sted efterfølgende. Loftet i stue og 1.sal kan demonteres via skruer. I alrummet er terrændækket slebet så dette er det færdige gulv. Gulvet på 1. salen er en malet gulvspånplade, så vi har her sparet et gulv materiale.

Eksempelværdi

Projektet er et godt eksempel på hvordan man kan renovere på en økonomisk bæredygtig måde. De valgte materialer i projektet er af høj kvalitet, men den umiddelbare anvendelse af disse har krævet en mindre forarbejdning og derfor været en økonomisk bæredygtig løsning. 1. salen loftsbeklædning er et godt eksempel på dette. Krydsfinerpladen er en hyldevare fra byggemarkedet, som er opsat uden forarbejdning. Gulvet i alrummet er terrændækket som er grov slebet og lakeret. Gulvet på 1.salen er gulvspånen som er malet med en gulvmaling. Vinduerne på 1.salen er købt på et overskudslager og huller er herefter projekteret efter disse. Badeværelset har en nedsænket bruseniche som også fungere som badekar. Derved er der sparet plads, ekstra afløb og ekstra ammatur.

Faglig kvalitet

Der har været en løbende stillingtagen alle detaljerne i projektet. Hvordan møder nye og rette vinkler et 120 år gammelt hus, som ikke er hverken ret eller i vatter. Der er projekteret undervejs, da man i en sådan renovering bliver klogere undervejs og fordi at tegninger og virkelighed ikke altid stemmer overens. Det har været tid til at over veje detaljerne, feks. er lofts beklædningens forbandt er eksempel på, hvordan man et ønske om hvordan æstetik, materiale spild, udførelses hastighed og eksisterende forhold er gået op i en højere enhed.

Parter bag projektet

Bygherre: Samuel og Malene Ringgaard Davey
Arkitekt og udførende: SAM Arkitektur ApS

Sted

Hårupvej 33
8600 Silkeborg

Fotos: Andreas Mikkel Hansen

Realiseret

2024

Indstillingsår

2025

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500 m²