fbpx

Grundtvigs Hus Kollegiet

Læs projektets egen beskrivelse

Grundtvigs Hus Kollegiet er opført i 1969, og de efterhånden nedslidte boliger og et dårligt energiregnskab bevirkede, at der skulle ske noget drastisk. Enten skulle bebyggelsen rives ned eller der skulle findes en løsning, der ville gøre det rentabelt at bevare det eksisterende hesteskoformede byggeri.
Valget faldt på det sidste, og kollegiet blev energirenoveret og udbygget med en ny indre ”hestesko”. De to bygningskroppe blev ”hægtet sammen” med en overdækket gade – en løsning der både økonomisk, energimæssigt og socialt gav mening.
Byggeriet blev udvidet med 72 nye boliger, ydervægsarealet og dermed varmetabet blev reduceret betydeligt, og der blev skabt et nyt fællesareal.

For at skabe plads til 200 mm isolering i facaden blev de murede ydermure revet ned og genopført på et nyt fundament.
Energirenovering omfattede også udskiftning af vinduer og tag (med indbygning af ekstra isolering), renovering af varmeanlæg, udskiftning af ventilationsanlæg samt installation af solceller.

I hele planlægningsprocessen har det været vigtigt at inddrage beboerne. De godkendte i overvejende enighed projektets overordnede idé og disponering, og et byggeudvalg bestående af beboere, bygherre, arkitekt og ingeniør var med i beslutningerne i de efterfølgende planlægningsfaser.
Det færdige projekt er resultatet af et godt samarbejde på tværs af interesser og faglige kvalifikationer.

For at minimere byggegenerne for beboere blev nybyggeriet i første omgang projekteret som præfabrikerede lejligheder med indbygget køkken og bad. Det viste sig efter udbuddet, at løsningen var for dyr, og nybyggeriet blev derfor omprojekteret og udbudt som traditionelt betonelementbyggeri.

Byggeriet blev gennemført i 3 etaper, hvor kun de berørte boliger blev fraflyttet. Det har krævet stor velvilje og tålmodighed fra alle parter – beboere, entreprenører, bygherre og rådgivere – at få det hele til at gå op i en højere enhed.

Parter bag projektet

Bygherre: Kollegiekontoret i Århus SMBA
Totalrådgiver: Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Arkitekt: Årstiderne Arkitekter A/S
Hovedentreprenør: Poul Pedersen A/S

Sted

Gøteborg Alle 14
8200 Aarhus N

Realiseret

2014

Indstillingsår

2015

Anvendelse

Bolig

Areal

5.001-20.000m2