Frimurerlogens tidligere hus genopstår
Gennemgribende istandsættelse og transformation af logebygning til kontordomicil
Frimurerlogens tidligere hus genopstår
Gennemgribende istandsættelse og transformation af logebygning til kontordomicil
Læs projektets egen beskrivelse
Kronprinsensgade 7 er en fredet og historisk bygning i hjertet af København. Opført i perioden 1805-1807 af arkitekten og frimurerbroderen Peder Friis, blev bygningen oprindeligt skabt som logebygning for Den Danske Frimurerorden. I de følgende årtier spillede bygningen en central rolle for forskellige institutioner og samfundsgrupper, hvilket har resulteret i tre markante epoker:
1. 1869-1932: Frimurerlogens oprindelige brug, Håndværkerforeningens ejerskab fra 1869 til 1932.
2. 1932-1994: Pinsebevægelsen købte ejendommen af Håndværkerforeningen og ændrede bygningens brug og daglige aktiviteter frem til 1994. Efter Pinsebevægelsen blev bygningen primært anvendt til kulturelle formål, herunder musikteater og opera.
3. 2023: COPI erhverver ejendommen med henblik på at få retableret de helt unikke lokaler til kontordomicil og tesalon, så medarbejdere i kontorerne og gæsterne i salonen kan opleve den unikke atmosfære som denne bygning udstråler.
Da COPI påbegyndte restaureringsprojektet havde bygningen stået tom og ubenyttet i 8 år og var stærkt skæmmet af mange års slid og tvivlsomme bygningsmæssige indgreb. Blandt andet havde interiøret mistet sin sammenhæng, vægge var blevet fjernet eller flyttet, og originale elementer som stuklofter, sildebensparketgulve og marmorerede trapper var gemt eller overmalet. Forundersøgelser, herunder arkivstudier, afslørede dog at flere af de originale udsmykninger stadig fandtes under de nyere lag.
Projektet havde til formål at genskabe bygningens storhedstid og forvandle den til et unikt og attraktivt kontordomicil, hvor funktionalitet, etik og skønhed forenes – alt sammen med stor respekt for dens fredningsværdige elementer kombineret med at bringe bygningen op til moderne funktioner og krav for dens fremtidige brugere. Den oprindelige plandisponering er blevet delvist genskabt, og betydelige dele af de originale materialer er blevet afdækket og nænsomt istandsat. Husets finere udsmykninger, herunder snedkerarbejder, stukdekorationer og originale farver, er blevet genopdaget og bragt til live igen, hvilket har bragt bygningens indre såvel som ydre tilbage til dens oprindelige arkitektoniske kvaliteter.
Blik for brugerne
I transformationen af Kronprinsensgade 7 er der lagt vægt på at balancere bygningens historiske værdi med nutidens behov. Kontorlokalerne er blevet tilpasset moderne standarder, hvilket gør dem funktionelle og attraktive for nutidige brugere. Det tilhørende gårdrum er blevet åbnet op og omdannet til et grønt opholdsområde, der nu også kan benyttes af naboerne. For at skabe liv og aktivitet i stueetagen er der etableret en butik og tesalon, som inviterer både besøgende og brugere indenfor. Den nye lejer er A.C. Perchs Tehus der bidrager til bygningens nye, levende udtryk med deres tesalon og samtidigt har netop denne lejer sin historiske betydning for netop Kronprinsensgade, hvorfra de har drevet butik i over 100 år.
Inspirerende ressourcetiltag
Projektet har ligeledes været kendetegnet ved en målrettet og bæredygtig tilgang til materialer og ressourcer. Alle originale vinduer, gulve og stukdetaljer er nænsomt restaureret for at bevare så meget af bygningens oprindelige karakter som muligt. Derudover er træ, som blev nedtaget under renoveringen, blevet genbrugt i andre dele af bygningen. Tidligere uudnyttede områder som kælderen og tagetagen er blevet omdannet til funktionelle og brugbare rum, der understøtter bygningens nye anvendelse. For at sikre en miljøvenlig tilgang er der desuden anvendt svanemærket maling, mens kalk og rørpuds er brugt i de fredede områder for at sikre original håndværksmæssig udførelse og kvalitet.
Eksempelværdi
Renoveringen af Kronprinsensgade 7 er et fremragende eksempel på, hvordan kulturarv kan bevares og samtidig tilpasses nutidige behov. Projektet viser, at det er muligt at give en historisk bygning nye opdaterede funktioner og behov uden at gå på kompromis med dens unikke arkitektoniske kvaliteter og detaljer. Ved at kombinere traditionelle håndværksmetoder og moderne teknologi er bygningen blevet forvandlet til et erhvervsdomicil, der lever op til kravene fra nutidens brugere. Projektet illustrerer også tillige, hvordan det er muligt at kombinere nyt og gammelt i samme bygning for at skabe en harmonisk helhed, der bevarer bygningsarvens kulturhistoriske værdi.
Solidt samarbejde
Transformationen af Kronprinsensgade 7 har været en kompleks og langvarig proces, hvor bygningens fredningsstatus har stillet høje krav til alle involverede parter. Derfor har der været behov for tværfaglig sparring for at sikre gennemtænkte løsninger, der kunne leve op til fredningsreglerne. Gennem hele projektet har Slots- og Kulturstyrelsen været en tæt samarbejdspartner og sikret, at projektet blev udført i overensstemmelse med de høje krav, og samtidigt positivt talt for de historiske værdiers relevans i en moderne verden. En stor fordel ved projektet har været, at mange af de involverede aktører tidligere har samarbejdet om lignende projekter, hvilket har skabt et effektivt og professionelt projektforløb, samt resulteret i løsninger i meget høj kvalitet.
Faglig kvalitet
Renoveringen er udført med stor respekt for bygningens oprindelige håndværk og detaljer og det fredede forhus tager sit arkitekttoniske og dekorative udspring fra tiden under ejerperioden af Håndværkerforeningen, nemlig den historicistiske tid. Hovedtrappen er blevet nænsomt restaureret med vægdekorationer, der genskaber de originale marmoreringer og ådringer. På beletagen er farvearkæologiske undersøgelser blevet brugt til at genskabe historicistiske farver og materialer på vægge, gulve og lofter. De originale sildebensparketgulve er blevet nøje restaureret i baghuset, og stuk detaljer er blevet renset og bragt tilbage til deres oprindelige udtryk. Facaden er ligeledes blevet restaureret, herunder vinduer og den refendfugede underetage, der nu fremstår som ved bygningens opførelse. Samtidig er alle bygningens installationer blevet udskiftet for at imødekomme moderne krav og sikre en lang levetid.
Levende bygningskultur
Kronprinsensgade 7 repræsenterer en levende bygningskultur ved at forene fortid og nutid. Bygningen har været som en tidslomme fyldt med skjulte skatte, der gennem årene var blevet ødelagt eller gemt væk. Disse er nu blevet nænsomt genskabt og beskyttet, så bygningens historiske værdi ikke blot bevares, men også fremhæves i dens nye funktion.
Parter bag projektet
Professionel udførende: COPI
Arkitekt: Kjaer & Richter
Ingeniør: ATA Rådgivning
Brand: Copenhagen Fire Engineering
Indretningsdesign: COPI og Johannes Torpe Studios
Maler: M. Behrent og Søn
El & VVS: RD VVS, El & Kloak
Ventilation: RL Ventilation
Yderligere information om projektet
https://www.copi.dk/out-of-the-ordinary/spaces
Sted
Kronprinsensgade 7
1114 København