Frederiks Allé 140
Fra faldefærdig ejendom til attraktive boliger.
Frederiks Allé 140
Fra faldefærdig ejendom til attraktive boliger.
Læs projektets egen beskrivelse
Ejendommen er opført som et insitu-støbt søjle-/dragehus i 1963. Facader er udført som udfyldningsfacader, uden isolering.
Koncept
Den eksisterende ejendom var forfalden og stod for en omfattende renovering. I den forbindelse vil bygherren gerne optimerer de små boliger med en mindre udvidelse, således at der kan opføres et større køkken med spiseplads. Desuden udvides den eksisterende altangang med mindre ‘lommer’, så der i forbindelse med adgangen mod vest, etableres udendøres ophold i forbindelse med boligerne.
Ejendommen efterisoleres og beklædes med kobber, hvilket vil passe sig flot ind i sammenhængen med de eksisterende ejendomme i gaden, som er karakteriseret af røde teglsten. For at give facaden karakter, skabes en dynamisk komposition ved hjælp af rammer, som trækkes ud fra facaden og dermed tilfører facaden et spændende relief. Rammerne danner derudover solafskærmning. Disse er placeret i den del af facaden som får sollys. Herved brydes den store, monotone facade i en assymetrisk komposition affødt af solens gang på facaden.
Blik for brugerne
I stedet for at rive bygningen ned og bygge et nyt projekt, har bygherren valgt at gå den bæredygtige vej, og valgt at renovere ejendommen i stedet for. Den eksisterende klimaskærm som var uden isolering, er erstattet med lavenergi vinduer, samt lette facader som lever op til BR18 krav. Med den nye Tombak beklædning, som kan holde i 100 år, er alle de tidligere kuldebroer blevet pakket ind. Det har betydet at fra at være en kold bygning, leverer bygningen nu op til nutidige krav. Alle tekniske installationer er udskiftet, således alle pumper er nye og energivenlige, alle rør er isoleret, der er udført censor til alt udvendig belysning mv.
Inspirerende ressourcetiltag
Der er i projekt gjort meget ud af, at beboer har fået gode nær uderum. Det er løst ved at der på de nye altangange, som er lavet bredere end normalt, er lavet lommer, hvor der er plads til bord og stole, således beboer kan mødes socialt der. Hvilket har været en kæmpe gevinst for de hovedsagelige de unge beboer i ejendommen. Lommerne på altangange giver også en meget imødekommende oplevelse at bagfacaden, som vender stik mod vest, men en flot udsigt hen over byens tage. Derudover er der en stor tagterrasse på 1. sal, som alle beboer kan benytte. Tagterrasse er indrettet med plantekummer, man kan sidde på, samt bænke og borde.
Eksempelværdi
Vi synes projektet giver en meget fin løsning på, hvordan et meget træt søjle-/dragehus med infill facader, kan renoveres bæredygtigt, og samtidig moderne. Noget der kan danne skole for rigtig mange bygninger rundt om i Danmark.
Levende bygningskultur
Det har været meget vigtigt for bygherren, at projektet giver noget tilbage til byen og gaden. Derfor er facadematerialet Tombak som patiner med årene, så facaden fremstår levende, og kun bliver pænere med årene. Med sin grødende, kobberfarvede overflade, står den nye facade flot i mødet mellem den nye rødstens naboejendom og den eksisterende patinerede teglfacade til den anden side. Facaderne er udført af meget dygtige blikkenslager, hvor fagligheden har været i top.
Parter bag projektet
Bygherre: Frede Andersen Ejendomme I/S, Sindalsvej 15, 8240 Risskov
Arkitekt: Gandrup | Krabbe | Vang arkitekter A/S, Nordre Strandvej 44, 8240 Risskov
Yderligere information om projektet
https://gkv-ark.dk/gkv-projekter/frederiks-alle/ &
Sted
Frederiks Allé 140
8000 Aarhus