fbpx

FLUGT Refugee Museum of Denmark

Renovering og ombygning af tidligere lazaret til tidssvarende museum

Se mere

FLUGT Refugee Museum of Denmark

Renovering og ombygning af tidligere lazaret til tidssvarende museum

Realiseret

2022

Indstillingsår

2022

Areal

501-5.000m2

Læs projektets egen beskrivelse

FLUGT – Refuegeemuseum of Denmark er skabt i to hospitalslænger, bygget under 2. Verdenskrig som militærhospital, senere brugt som hospital i danmarkshistoriens største flygtningelejr for så at blive henholdsvis militærnægterlejr, militærlejr igen og vandrehjem. Da vandrehjemmet lukkede i 2012 var bygningerne i en miserabel forfatning: taget havde længe været utæt og skimmelsvampen var udbredt.
Projektet, som er tegnet af BIG Bjarke Ingels Group har haft til formål nænsomt at renovere de to oprindelige hospitalslænger og tilføje en nybygning mellem de to så komplekset kunne fungere som et moderne museum om flugt og flygtninge. På ydersiden er de to hospitalslænger nu som da de blev opført: med nyt, rødt tegltag, nyrenoverede teglmure og hvidmalede småsprossede vinduer samt grønmalede skodder. Tilbygningen respekterer ydmygt de to teglbyginger, men fremstår på ydersiden lukket og utilnærmelig med en kompakt cortenstålsfacade. Indenfor er tilbygningen en lysfyldt, højloftet katedral af fyrretræ og gule teglsten, hvor dagslyset strømmer ind fra indersidens store, buede glaspartier.
De to oprindelige længer er indvendigt ombyggede, så de ikke længere rummer 36 små sygestuer, men ni store udstillingsrum, konferencefaciliteter, cafe, køkken og kontorer.

Brugskvalitet og bidrag til omgivelserne

FLUGT ligger i en lysning i skoven, midt i danmarkshistoriens største flygtningelejr og umiddelbart op ad lejrens kirkegård. Stedet er på en gang et smukt og fredfuldt naturområde og fuldt af dramatisk og gribende historie. Det nye museum fungerer både som et naturligt udgangspunkt for formidlingen af det 4.5 m2 store område, lejren dækkede og i sig selv som en smuk tilføjelse til lysningen i skoven.

Samarbejde

FLUGT er gennem designet ned i mindste detalje. Men mange af detaljerne lod sig først skabe ved de dygtige håndværkeres indsats på stedet, fordi det ikke var muligt at tegne alle detaljerne på plads på forhånd. Det gælder for eksempel teglstensgulvet, hvor 80.000 gule teglsten i halvforbandt strækker sig fra nordlængens østgavl, gennem tilbygningens kurveform og til sydlængens sydgavl. I tilbygningens slyngede former blev det murerens erfaring og øjemål (og en forståelse med bygherre og rådgiver om nogle grundregler), der bestemte forbandtet. Det samme gjaldt tilbygningens 7.2 km lister og 1486 unikke underlag hertil, der bestemte listeloftets mønster og struktur.

Udførelseskvalitet og værdiforøgelse

Projektet har kun kunnet lade sig gøre, fordi en række dygtige ingeniører, arkitekter og ikke mindst håndværkere gjorde deres yderste for at realiser det, de alle sammen syntes var en vigtig ide: At skabe et museum for flugt og flygtningehistorier.

Sted

Præstegårdsvej 21
6840 Oksbøl