Aasum Gamle Smedje
Renovering af landsbyens fredede kulturarvsperle og nyt liv i smedjen med kunst, kunsthåndværk og kulturhåndværk
Aasum Gamle Smedje
Renovering af landsbyens fredede kulturarvsperle og nyt liv i smedjen med kunst, kunsthåndværk og kulturhåndværk
Læs projektets egen beskrivelse
Aasum gamle smedje er en over 200 år gammel fredet bygning, som indtil januar 2020 var ejet af Odense Kommune. Smedjen var i en del år ikke blevet vedligeholdt, med råd i den bærende konstruktion til følge. Da Odense Kommune ønskede at sælge smedjen, tog en gruppe af indbyggere i Åsum initiativ til at danne en forening med henblik på at overtage og renovere smedjen, hvilket blev en realitet fra januar 2020. Det har været en udfordring at etablere en ny forening og samtidig overtage ejerforholdet over en fredet bygning. Det første år bar præg af frustration over mange opgaver med landzonetilladelser, fritagelse for ejendomsskat, finde et forsikringsselskab for smedjen m.m.
Selv om forholdene i smedjen ikke som udgangspunkt var optimale, har det været vigtigt at vi kunne tilbyde aktiviteter (kunstauktioner, atelierplads og værksted til lokale kreative dage) sideløbende med renoveringerne. Dette for at leve op til vores ønsker om at skabe et kreativt og åbent miljø i smedjen. Der har dog været perioder, hvor aktiviteterne har måtte vie for håndværkere, der har omdannet smedjen til en byggeplads.
Sideløbende med renoveringen er smedjen blevet taget i brug og har i 2022-2024 dannet ramme om 15 udstillinger a 14 dage med i alt godt 30 kunstnere repræsenteret. Heraf har 3 af udstillingerne været mere lokalt forankret i form af medlemsudstillinger, hvilket har givet omkring 15 medlemmer mulighed for at udstille værker indenfor maleri, akvarel, keramik, naturskulpturer m.m.. Desuden har der i tilknytning til smedjen været afholdt en årlig kunstauktion og julearrangement. Smedjen lægger også rum til månedlige ’krea-aftener’, hvor åsumboere mødes om diverse hobbyaktiviteter (strik, flet, snit), ligesom smedjens lokaler er blevet brugt i forbindelse med fabrikation af fuglekasser med henblik på fremme af biodiversitet i lokalområdet. Der er således ingen tvivl om, at smedjens aktiviteter har bidraget til sociale og kulturelle aktiviteter i Åsum. Ikke alene udstillingerne i sig selv, men også det netværk af frivillige i form af lokale kustodevagter i forbindelse med udstillingerne og varetagelse af vedligeholdelse bygninger og udenomsarealer bidrager til aktivitetsniveauet i og omkring Aasum gamle smedje.
Blik for brugerne
Sideløbende med renoveringen er smedjen blevet taget i brug og har i 2022-2024 dannet ramme om 15 udstillinger a 14 dage med i alt godt 30 kunstnere repræsenteret. Heraf har 3 af udstillingerne været mere lokalt forankret i form af medlemsudstillinger, hvilket har givet omkring 15 medlemmer mulighed for at udstille værker indenfor maleri, akvarel, keramik, naturskulpturer m.m.. Desuden har der i tilknytning til smedjen været afholdt en årlig kunstauktion og julearrangement. Smedjen lægger også rum til månedlige ’krea-aftener’, hvor åsumboere mødes om diverse hobbyaktiviteter (strik, flet, snit), ligesom smedjens lokaler er blevet brugt i forbindelse med fabrikation af fuglekasser med henblik på fremme af biodiversitet i lokalområdet. Der er således ingen tvivl om, at smedjens aktiviteter har bidraget til sociale og kulturelle aktiviteter i Aasum. Ikke alene udstillingerne i sig selv, men også det netværk af frivillige i form af lokale kustodevagter i forbindelse med udstillingerne og varetagelse af vedligeholdelse bygninger og udenomsarealer bidrager til aktivitetsniveauet i og omkring Aasum gamle smedje. Galleriet er professionelt indrettet hvad angår mulighed for ophæng af malerier og via podier til keramik eller skulpturer og der er opsat mobile spots som lyskilder.
Inspirerende ressourcetiltag
Da smedjen, jvf. fredningsbestemmelser, ikke har tagrender har det været nødvendigt at dræne udenomsarealer, der er belagt med pigsten. det er den sidste opgave i renoveringen og den vil ske i foråret 2025 og genbruge de nuværende sten, der vil blive lagt så vandet (overfladevand) vil blive ført ned til en nærliggende bæk
Solidt samarbejde
Hele renoveringsprocessen har været båret af et forbilledligt samarbejde mellem bestyrelse, arkitekter, Slots- og kulturstyrelsen, lokale håndværkere fra Østfyn og har kunnet virkeliggøres via fondsmidler fra flere aktører. Der har også været tale om et stort samarbejde internt i landsbyer, der er præget af mange foreninger og et solidt engagement fra beboere. Aasum er en forstad i den østlige del af Odense kommune, men i modsætning til de øvrige forstadsbebyggelser i Odense, er der i Aasum fastholdt et landsbypræg med snoede veje og en del bindingsværkshuse/-gårde med stråtag. Hertil kommer, at der kun i meget begrænset omfang er opført nye huse i de seneste 60-70 år. Aasum gamle smedje udgør sammen med Rytterskolen, der i dag fungerer som menighedshus, og kirken centrum og vartegn for landsbyen. For foreningen bag renoveringen af Aasum gamle smedje var det derfor vigtigt dels at bevare bygningen, dels at åbne den op og tilgængeliggøre den, så bygningen og aktiviteterne knyttet hertil kunne indgå i et samspil med det i forvejen rige sociale og kulturelle liv, der findes i Aasum. Formålet med overtagelsen og renovering af bygningen er således at udvikle smedjen til et udstillings- og aktivitetssted, hvor både (semi)professionelle kunstnere og amatører kan udfolde sig - både beboere i Aasum, men også udefrakommende, så der kan skabes bro mellem land og by.
Faglig kvalitet
Mange håndværkere har udtrykt glæde ved at skulle leve op til krav om håndværksmæssig kunnen, der matcher krav til fredningsbestemmelser. Det betyder f.eks. at bygningen ikke indeholder skruer i træværket og at der er kalket med kærnemælk i kalken! Også en udfordring i tagkonstruktionen skal fremhæves her. Den nye tagkonstruktion, der indeholder isolering, er så tung, at spærerne måtte forstærkes, hvilket er sket med nogle smukke jernkonstruktioner, der passer meget fint ind i bygningen.
Levende bygningskultur
I og med at vi som forening overtog en bygning der var fredet, men misligholdt, og i dag har fået alle smedjens bygninger renoveret indenfor Slots- og kulturstyrelsens forskrifter, må det siges at vores projekt til fulde lever op til 'Renoveringen er i den forbindelse udført med respekt for bygningens oprindelige arkitektoniske udtryk, stedets bygningskultur og det omkringliggende miljø.'
Parter bag projektet
Da Aasum gamle smedje som omtalt er fredet, har alle de byggetekniske renoveringstiltag, vi har ønsket gennemført, været igennem en omfattende faglig godkendelsesprocedure hos Slots - & Kulturstyrelsen, hvilket er sket på god og saglig vis.
Set i lyset af kravet om en sådan godkendelsesprocedure, men også at vi i forbindelse med modtagelse af midler gennem Realdania Kampagnen ’Underværker’ direkte blev bedt om at alliere os med en faglig kompetent rådgiver, har vi gennem de fire store renoveringsforløb, vi har gennemført, haft et fortræffeligt samarbejde med og uvurderlig stor hjælp af vor rådgiver Vaag Arkitekter fra Hverringe ved Kerteminde.
Renoveringen har været præget af et solidt samarbejde mellem mange aktører. Renoveringsarbejderne har alle været udbudt i licitation, og gennemført i en god kvalitet og i et fagligt godt samspil mellem bygherre, rådgiver og entreprenører, som bl.a. har omfattet entreprenørfirmaerne Enslev Tømrer & Snedker ApS, murerfirmaet Jens Sandberg A/S, LINDE-EL A/S, VVS Ekspressen, Malermester Frank Kristensen og entreprenørfirmaet Aage Pedersen & Søn ApS.
Hele renoveringsprocessen har således været båret af et forbilledligt samarbejde mellem bestyrelse, arkitekter, Slots- og kulturstyrelsen, lokale håndværkere fra Østfyn og har kunnet virkeliggøres via fondsmidler fra flere aktører.
Yderligere information om projektet
Sted
Staupudevej 2
5240 Odense NØ