fbpx

Prisbelønnet entreprenør: Bæredygtighed behøver ikke være svært

26. jun 2020

Bæredygtighed er moderne, men myndigheder og bygherrer er for uambitiøse, når det kommer til renovering, mener Balder Johansen fra byggefirmaet LOGIK & CO. Reglementer og certificeringsordninger forsinker omstillingen unødigt, siger han, for egentlig er det simpelt at renovere med materialer, der holder, uden at gøre skade på hverken klima eller bundlinje.

Der er for meget ”business as usual”-mentalitet i den danske byggebranche. Sådan forklarer entreprenør Balder Johansen den modstand, han ofte møder, når han fremlægger planer for et nyt renoveringsprojekt.

”Det er alt for kompliceret med al den bæredygtighed, siger folk og bliver helt trætte i blikket. Men det behøver de ikke, for i virkeligheden er det super, super simpelt”, siger Johansen, som er daglig leder i det københavnske byggefirma LOGIK & CO.

Med mere end 30 års erfaring er han vant til at argumentere for sin tilgang til klima- og miljørigtig byggeteknik, der blandt andet har vundet ham prisen Det Bæredygtige Element ved Building Green-messen i 2015.

”De fleste boligbyggerier er opført i en tid, hvor man kun havde et par tusinde byggematerialer til rådighed. I dag har vi hundrede gange flere. Man vælger ganske enkelt bare de forkerte, hvis man står og skal bruge syv liter vand til sin plasticmaling eller får fløjet tropetræsprodukter tværs over kloden, som forurener og udleder hele vejen rundt”, siger Balder Johansen.


Holistisk tænkning gør forskellen

Netop materialevalget er kardinalpunkt i diskussionen omkring, hvad bæredygtig renovering egentlig vil sige. Og når LOGIK & CO gang på gang må udfordre udbudsbetingelserne, før de byder sig til hos de professionelle bygherrer, er det typisk for at korrigere en udbredt misforståelse, fortæller chefen.

”De fleste tror, at bæredygtighed er klaret ved at reducere sit energitab”, siger Balder Johansen.

”Men det er få procenter, man får ud af at bruge vanvittige ressourcer på efterisoleringer og skumpræparater. Og har man håndværkere, der ligger og kører hundredevis af kilometer mellem byggepladser hver dag, er der jo ikke meget grønt ved dét, nærmest uanset hvad de propper i væggene. De vil i øvrigt også hellere være fri for transporttiden, så for alles skyld bør man fokusere sin infrastruktur og forsyningskæde lokalt”, fortsætter han.

 

Lovkrav bremser udviklingen
Forandringen kræver et opgør med den vanetænkning, der i Johansens øjne kendertegner mange hjørner af byggebranchen. Han oplever dog, at der bliver kortere mellem de mere modige bygherrer, der gerne gør brug af biomasse, genbrugsisolering eller lokale trævarer, selvom det fortsat kræver mere vedligehold.

Men selv ikke de modigste kan komme uden om bygningsreglementet, der ifølge Johansen er med til at mudre selve bæredygtighedsbegrebet:

”Når vi følger anvisninger og indordner os lovkrav, går vi i virkeligheden ofte baglæns. Friskluftskravene betyder for eksempel, at vi skal ventilere helt vildt, og det bruger stål og kobber, og det hele kører i døgndrift. Og lovkravet er jo et svar på for tætte bygninger, som netop er bygget med de forkerte materialer. Det kalder man så bæredygtigt, men det betyder ingenting,” siger Balder Johansen, der heller ikke giver meget for de udbredte certificeringsordninger:

”Det er en måde at betale aflad på. Så længe man kan købe sig til sin certificering, hvorfor så gøre mere end akkurat tilstrækkeligt? Hvis vi skal komme nogen vegne, skal vi have ændret på kravene, så både opførsel, drift og genanvendelse tæller med i regnskabet”, siger han.

Ny generation må tage ansvar

I sidste ende er økonomi som oftest den afgørende faktor, der bestemmer omfanget og kvaliteten af de løsninger, der anvendes i det enkelte projekt. Men spørger man hos LOGIK & CO, kan det sagtens lade sig gøre at renovere rigtigt, uden at omkostningerne løber løbsk. Og det er ikke nogen hemmelighed, fortæller Balder Johansen.

”I bund og grund er det ikke spor dyrere at bygge med fornuftige, genanvendelige materialer, der stadig holder om 30 år. Det hele handler om, hvor man lægger pristrykket. Det behøver ikke være så svært, som vi er vante til at tænke, og det er der heldigvis en ny generation af håndværkere, der begynder at få ind med modermælken. Men det er stadig vigtigt, at vi hver især tager et ansvar i branchen og råber højt, når kejseren ikke har noget tøj på. For det er mange års pres fra en stor industri, der gør, at vi tænker og kvantificerer bæredygtighed, som vi gør i dag”, slutter Balder Johansen.