Prisbelønnet arkitektur med få og små midler – transformation fra nedslidt bygning til spejlende boks

26. feb 2015

Med standardkomponenter og en stærk, arkitektonisk idé er et gammelt og slidt hus blevet til en billig og berømmet bygning. Mirror House var nomineret til RENOVER prisen 2014.

I Fælledparken i København ligger Tårnlegepladen med et fælleshus, der kommunikerer med sin omverden. Det er ikke et legehus, men et hus, der bliver leget med, for gavlene er beklædt med spejle, hvor både børn og voksne stopper op og laver ansigter og fagter. Tegnestuen MLRP står bag huset, og da kravene til legepladsen, som MLRP ikke har været involveret i, havde været, at den skulle være interaktiv, stillede arkitekterne sig selv den opgave at få også huset til at være interaktivt.

-Vi arbejdede på at løse tre ting: Hvordan vi kunne skabe noget, der er lige så sjovt om 50 år, som det er i dag, hvordan vi kunne lave noget interaktivt uden mekanik, der kan gå i stykker, og hvordan vi kunne gøre det billigt. Sådan fandt vi på spejlene, fortæller Robert Paulsen, der er arkitekt i MLRP.

Nominerede til renoveringsprisen 2014. Her er det Mirror House i København.

Bygningen er både underholdning og skulptur

Husets langsider er beklædt med sortmalede brædder som kontrast til spejlene, der ikke kun har en underholdende effekt, men også en arkitektonisk. Mirror House ligger i udkanten af parken i overgangen mellem by og landskab, og arkitekternes ønske var at pointere dette møde. Der opstår en særlig effekt mellem bygning og omgivelser, når træer og himmel spejler sig og bliver til en del af huset; på den måde kommer der mere fokus på omgivelserne end på huset selv.

– De spejlende gavle spiller også på spørgsmålet om, hvornår et længehus egentlig slutter. Dette hus slutter ikke, for spejlene gør det uendeligt, forklarer Mads Lund, der også er arkitekt i MLRP.

Husets øvrige afgrænsning danner derimod en meget præcis form – en stok med saddeltag og uden tagudhæng, der fremstår helt skarpskåret, næsten som en byggeklods eller en boks. Om natten er døre og vinduer lukkede, så man kun ser det sorte træ og de to spejlgavle. Om dagen åbner huset sig som en æske, når skodder slås op, og døre og vinduer åbnes. Derved åbenbares endnu flere spejle, der sidder på indersiden af dørene.

Transformation fra tristesse til tilløbsstykke

Selv om huset ser nyt ud, er det en transformation af et nedslidt og graffiti-plaget hus til den lette og elegante bygning, der ses i dag. Det gamle hus danner kernen med det nye træhus som en skal udenom. Huset bliver brugt til legepladsens personale og besøgende pædagoger, og hvis det regner, kan børnene spise deres madpakker indenfor. Det skulle opgraderes af hensyn til både energiforbrug og arbejdsmiljø, og der er etableret nyt køkken og bedre faciliteter for personalet med kontor, omklædnings- og depotrum, mens de eksisterende toiletter er bevaret.

– Det gamle hus var sundt, så det var mere bæredygtigt at bevare det. Havde vi revet det ned, havde der heller ikke været økonomi til at få den perle, vi har i dag. Det er især udvendigt, vi har brugt krudtet. Det enkle design er så robust, at det kan tåle non-design som vandhaner, lamper og opslagstavler. Hvis et hus er robust nok i sit design, kan det tåle nærmest hvad som helst, mener Mads Lund.

Standardbrædder og toiletspejle

Materialemæssigt og byggeteknisk har der også været krav til, at huset skulle være robust.

– Det er et krav i offentlige bygninger som denne, at huset skal kunne lukkes fuldstændigt til, når det ikke bruges, så der ikke kan laves hærværk. Og hvis noget bliver smadret, skal man let kunne købe nogle tilsvarende materialer. Det har været centralt for os, at det skulle være let at vedligeholde, fortæller Mads Lund.

Huset er på både vægge og tag beklædt med den samme type brædder i tre forskellige bredder, der giver en varieret og levende overflade. Brædderne er af varmebehandlet fyrretræ med en overfladebehandling af tjæremaling. Spejlene består af tynde plader af rustfrit stål med en pladetykkelse på 1,2 mm i gavlene og 0,8 mm i beklædningen på dørene. Pladerne har fået antigraffitibehandling, og skulle der komme graffiti på, kan det fjernes med vinduesrens.

– Vi har gjort meget ud af at vælge standardmaterialer. Brædderne har standardbredder, så man ikke skal bruge penge på at få dem skåret op efter specialmål. Spejlene er den samme type stålplade, som findes på offentlige toiletter. En tykkere plade havde været mere plan, men vi valgte en tynd plade, der er limet op og bølger lidt, men netop her gør det ikke noget, for det giver sjove effekter, forklarer Robert Paulsen.

To huse med mellemrum imellem Det oprindelige hus er blevet efterisoleret udvendigt på mure og tag med 250 mm isolering holdt fast i et stålskelet og beklædt med tagpap. Den nye træbeklædning har afstand til det oprindelige hus og er ikke vind- og vandtæt, da der er mellemrum mellem brædderne. Det oprindelige hus fungerer således stadig som klimaskærm. De gamle tagrender er der stadigvæk, og nogle lemme i den nederste del af tagbeklædningen kan klappes op, så tagrenderne kan renses.

– Vi gav den nye træskal en 45 graders taghældning, hvor hældningen på det gamle hus er lavere. På den måde fik vi udover isoleringen også plads til tekniske installationer i mellemrummet mellem de to huse, forklarer Mads Lund.

Nominerede til renoveringsprisen 2014. Her er det Mirror House i København.

En god idé og en bygherre, der griber den

Mirror House stod færdigt i 2011 og har siden fået stor bevågenhed, ikke blot af legepladsens gæster, men i form af megen international omtale og bl.a. en Red Dot Award.

– Det er ét af de mindste projekter, vi har lavet; det har en lav kvadratmeterpris og bruger standardkomponenter, men vi har aldrig fået så meget omtale, fortæller Robert Paulsen.

Københavns Kommune er bygherre for Mirror House og hævede budgettet undervejs, fordi de kunne se gevinsten i at gennemføre det foreslåede projekt.

-Vi er utrolig glade for huset. Det er et godt eksempel på, at den rigtige idé kan løfte et projekt. Der blev foretaget nogle ændringer undervejs i projektforløbet, fordi skitseforslaget var så godt, at vi besluttede os for at arbejde videre med det, selv om det var lidt dyrere, end vi egentlig havde budgetteret med. Men det er godt givet ud, for vi har fået meget for pengene; ikke kun et hus, der lever op til kravene til både energi og arbejdsmiljø, men også en række immaterielle gevinster, fortæller Lene Nørgård Rasmussen, der har været projektansvarlig for kommunen.

Historien om et gammelt, slidt hus har fået en lykkelig slutning, og Fælledparken har med små midler fået et unikt hus for både børn og voksne.