fbpx

Og de nominerede er…

25. jun 2013

Nomineringsudvalget har de seneste to måneder vurderet, analyseret og sammenlignet de 107 indstillede projekter. Nu er de nået frem til seks stærke kandidater til RENOVER prisen 2013.

Sæbefabrik med ny funktion

Renoverprisen

 

En gammel sæbefabrik, Henkel, i Valby er blevet fyldt med kontorer i stedet for sæbespåner. I renoveringen af Henkel, har bevarelsen af de industrielle særpræg været i fokus samtidig med at bygningen skulle fungere til sin nye funktion. Man har blandt andet valgt at beholde vareelevatorer, vandtårn og hejseværk som dekoration og bygningens åbne rum er bevaret. Henkel er desuden blevet energirenoveret og har blandt andet fået grønne sedumtage og  energirigtige vinduer med samme udseende som de oprindelige.

Boligbyggeri i energiklasse 0

730B8808renover_langkær_final

 

Langkærparken i Tilst er landets første etageejendom, der er blevet lavenergirenovereret. En lang række tiltag har sikret, at etageejendommen er havnet i energiklasse 0. F.eks. er der etableret solceller og solfanger på taget og gavlene og facaderne er blevet isoleret. Vinduerne er også blevet udskiftet med højisolerede energivinduer. Energirenovering er gennemført med en prisværdig sans for detaljen, sådan at hele området har fået et løft, f.eks. i form af de nye skiferbeklædte facader med fine justerbare solafskærmninger i træ. Renoveringen har desuden haft fokus på inddragelse af beboerne, som blandt andet har været inviteret til workshops undervejes i processen.

Nyt liv i historisk Københavnerejendom

730B9806renover_ryesgade1

 

Ryesgade 30 er et eksempel på renoveringen af en historisk Københavnerejendom, hvor det er lykkedes at kombinere kulturhistoriske og arkitektoniske hensyn med en forbedret funktionalitet og markante besparelser på energiforbruget. Som noget særligt er det med en indvendig isolering lykkedes at isolere bygningen, uden at det er gået ud over hverken facaden eller de indvendige kulturhistoriske træk, som f.eks. stuk.  Bygningens energirenovering har samlet set nedbragt energiforbruget med 73%. I renoveringen af Ryesgade 30 har man også haft øje for omgivelserne, og på hjørnet er der etableret en lille café og et lokale for socialt udsatte, som tilsammen vil bidrage til et levende byliv.

Kultur i kulkraftværket

730B9020renoverprisen_nordkraft_final

 

I Aalborg er byens gamle kulkraftværk blevet omdannet til kultur- og aktivitetshuset Nordkraft. Det er med sine store fællesarealer, der tiltrækker borgere fra hele byen, et eksempel på, hvordan renovering kan løfte et helt kvarter. Ligesom i den gamle sæbefabrik, Henkel, har man arbejdet med at bevare fabrikkens oprindelige udtryk. I forbindelse med renoveringen er der blevet lagt varme og el i bygningen og den er blevet isoleret udvendigt.

Renovering på budget

Renoverprisen

 

Renoveringen af Fritidshuset Poplen demonstrerer, at det ikke er nødvendigt med tårnhøje budgetter for at ændre en kedelig og nedslidt bygning til et sprælsk og levende sted til stor glæde for brugerne. For ca. 6 mio. kr. har Poplen blandt andet fået nye overdækninger, trapper, klatrevægge og intime kroge og hjørner til ophold både ude og inde. Børnene i institutionen har også været inddraget undervejes og blandt andet været med til at fjerne den udvendige flisebelægning. Det gav medansvar og penge til sodavandskassen.

Lade med 100.000 besøgende

730B9287renoverprisen_vestermølle_final

Den gamle Vester Mølle Lade i Skanderborg har fået nyt liv og tiltrækker nu over 100.000 besøgende fra hele Jylland, der skal til koncerter, udstillinger eller andre kulturbegivenheder. Renoveringen, som i høj grad skyldes stedets ildsjæle, er udført i et begavet samspil mellem og respekt for den oprindelige bygning og dens nye funktioner. Renoveringen har været omfattende – både tag, ydervægge og gulve har fået ny isolering og de gamle støbejernsvinduer er suppleret med indvendige fortsatsruder. Med indlæggelse af fjernvarme er der opnået et energiforbrug, der lever op til moderne standarder.

Læs mere om de nominerede her.