fbpx

Ørkenfortet kan nu indtages af alle

13. feb 2023

I 1962 stod B&W’s tidligere administrationsbygning på Christianshavn færdig. Bygningen, der blev kaldt Ørkenfortet, lå utilnærmelig og lukket på kanten af Københavns Havn, indtil en renovering med respekt for den oprindelige arkitektur fik den åbnet, så der nu er kommet nyt liv i området.

 

 

Bygningen, der er tegnet af Palle Suenson, har ændret funktion fra kontor til luksushotel. Grundtanken i renoveringen har været, at så meget som muligt af den oprindelige bygning skulle bevares – for både bæredygtighedens og arkitekturens skyld. Det var også et krav fra kommunen, at det arkitektoniske facadeudtryk ikke måtte ændres.

Betonkonstruktionen er bevaret
Den oprindelige betonkonstruktion, der blev støbt in situ med slanke betonsøjler, er bevaret bortset fra et område i midten af den dybe bygning. Her er nemlig fjernet dæk ned til første sal for at skabe et atrium, der trækker lys ned til værelser og hotelgange. Det var en sidegevinst, der sparede tid i byggeperioden og minimerede trafikken i nabolaget, at materialer og præfabrikerede elementer, f.eks. badekabiner og installationsskakter, kunne hejses ind i bygningen via atriet.

 

Nye vinduer og facadeelementer ligner de gamle
De oprindelige facadeelementer af beton var i dårlig stand og uisolerede. De blev nøje undersøgt for farve og tilslagsmateriale, og udtrykket af de nye elementer er genskabt med den samme farve som de oprindelige. Elementerne er nu forsynet med 75 mm isolering, og for at få plads i forhold til konstruktionen har det været nødvendigt at rykke facadeplanet tilsvarende udad. De nye facadeelementer er lettere end de gamle og belaster derfor de spinkle betonsøjler mindre.

Også vinduerne er fornyet. De gamle bronzevinduer udgjorde én stor kuldebro, og de kunne ikke med succes tætnes og isoleres. De nye vinduer med lavenergiruder er udformet med udgangspunkt i de oprindelige med spinkle sprosser og en farve som patineret bronze.

Modulet er fastholdt
Det har fra starten været et krav, at modulet for såvel nye facadeelementer som vinduer skulle være det samme som før, og dette modul går endda igen i en helt ny tagetage. Her er facaderne holdt i et andet og lettere formsprog for at tydeliggøre, at det er en ny tilføjelse. I tagetagen er indrettet store hotelsuiter, og på taget er der grønt sedumtag, der bidrager til at opsuge regnvand.

Forsvarsværkerne falder
Det var bygningens placering på en massiv bastion hævet over gadeniveau, der gav den tilnavnet Ørkenfortet. Bastionen eller plinten indeholdt to etager til parkering, men i dag er den øverste bygget om til bl.a. køkken. Ændringen fra parkering til arbejdsområde stiller krav om isolering og dagslys, og derfor er der etableret nye vinduesåbninger. Det har krævet respekt for arkitekturen at indpasse de nye vinduers størrelse og antal uden at ødelægge plintens tyngde. Plintens betonblokke var massive, men i dag er de skiftet ud til elementer, der indeholder isolering og ser ud som de oprindelige. Oven på bastionen er desuden opført en tilbygning med glasvægge, som yderligere bidrager til, at bygningen åbner sig mod gaden.

Alle er velkomne
Energiforbruget er reduceret med styring af lys og indeklima, der er etableret havvandskøling, og hotellets drift indgår også i den valgte bæredygtighedsprofil, der ikke kun er godt for klimaet, men også efterspørges af mange konferencekunder og hotelgæster. Er man ikke hotelgæst, er man alligevel velkommen i foyeren, baren og den kommende restaurant, for hotellet åbner sig nu mod omverdenen og skaber med en ny trappeforbindelse mellem kajen, gaden og Knippelsbro liv omkring sig.

Før
Før renoveringen levede bygningen op til sit kaldenavn Ørkenfortet, fordi den lå utilnærmeligt hævet på sin lukkede bastion uden kontakt med hverken gaden, broen eller kajen.

Efter
Med renoveringen er bygningen åbnet mod byen med vinduer i bastionen, en trappe, der forbinder gaden og kajen, og nye glastilbygninger. Vinduer og facadebeklædning er skiftet ud, men de nye dele ser ud som de oprindelige, lige som modulet er fastholdt og går igen i den nye tagetage. Modulet er også synligt indenfor i foyer og bar med taktfaste rækker af den oprindelige konstruktions slanke betonsøjler. Et nyt atrium giver dagslys til gange og værelser i midten af den dybe bygning. Mod Strandgade åbner bygningen sig med et nyt indgangsparti prydet af et kunstværk, der er skabt af materialer, der stammer fra bygningen selv, og som fortæller en historie om B&W, der tidligere dominerede området.

 

Fire gode grunde

Karen Mosbech giver her sin begrundelse for, hvorfor NH Collection Copenhagen nomineres til Renoverprisen 2022.  

”Det særlige ved renoveringen af NH Collection Copenhagen, er transformationen af et tidligere lukket hus, som københavnerne igennem mange år har kaldt Ørkenfortet i en lidt nedladende forstand, der nu er blevet fuldstændig åbent og indbydende. Alle kan gå ind og få en drink, der virker venligt og imødekommende, og så har de åbnet op mod vandet og investeret i at lave trapper og belægning, som inviterer inden for og dermed bidrager til omgivelserne.”

”København har for få renoveringer, hvor man har tilføjet nyt, hvorimod det her projekt er et meget vellykket eksempel på, at de har taget den oprindelige arkitektur, brugt de samme dimensioner og det samme formsprog, men moderniseret det til 2022. Det synes jeg er meget dygtigt arkitektarbejde.”

”Da de besluttede at gå efter en DGNB-certificering og fandt ud af, at de nærmede sig muligheden for guld, gav de den en sidste skalle for at komme helt i mål. Det illustrerer et fantastisk samarbejde mellem ejeren og de udførende, og det, synes jeg, er et godt eksempel på, at hvis du er modig og samarbejder, så kan du komme virkelig langt.”

”Lige fra starten har de haft et hovedgreb om at bevare, og det hører vi ikke så ofte blive italesat på samme måde. De har virkelig gjort sig umage med at prøve at bevare vinduer og trapper, og det er kun ved myndighedskrav, konstruktionskrav eller lignende, at de har givet efter. Og det, synes jeg. er inspirerende.”