Ny efteruddannelse i resilience skal gøre fremtidens byer robuste
28. feb 2017
En ny efteruddannelse i resilience vil ruste deltagerne til at håndtere de udfordringer, man vil møde i fremtidens byer – og bringe Danmark på verdenskortet inden for resilienceudvikling.
Fremtidens byer står over for store udfordringer. I 2050 forventes 75 pct. af jordens befolkning at bo i byerne. Og samtidig vil der på det tidspunkt være to milliarder flere mennesker på jorden end i dag.
Den udvikling trækker en lang række problemer med sig – heriblandt sårbarhed over for de vejrfænomener, som følger med klimaforandringerne. Det kalder på et arbejde i at gøre byerne mere resiliente – robuste og modstandsdygtige.
– Det er alle de mange forskellige problemstillinger, som fremtidens byer forventes af møde, som begrebet resilience forsøger at adressere. Hvordan kan man udvikle verdens byer til at kunne håndtere de mange forskellige udfordringer, ændringer og trusler, de står over for?, spørger Lotte Thøgersen, der er uddannelses- og forskningschef på Engineering, VIA University College.
Lotte Thøgersen spiller selv en vigtig rolle for at finde svaret på det spørgsmål. Hun er nemlig en af de ledende kræfter bag en helt ny efteruddannelse i netop resilience – det første resilience-efteruddannelsestilbud i Europa.
Første efteruddannelsestilbud i Europa
Bag efteruddannelsestilbuddet i resilience, som skal foregå i Vejle, står foreningen Resilience Lab Denmark, en række partnere og VIA University College.
Netop Vejle er en vigtig brik for udviklingen af efteruddannelsen. Vejle er nemlig blevet udvalgt af Rockefeller Foundation til at være en del af projektet ”100 Resilient Cities”, hvor byer over hele verden skal hjælpes til at blive mere modstandsdygtige i fremtiden. De udvalgte byer spænder fra metropoler og millionbyer som New York og Los Angeles over Addis Ababa i Etiopien – og så til Vejle kommune i Danmark.
Det er Vejles deltagelse i det internationale projekt, der er årsagen til dannelsen af Resilience Lab Denmark. En forening, der fokuserer på, hvordan resilience-begrebet kan knyttes til emner som f.eks. energi- og vandforsyning samt forsyningsresiliens. Der etableres desuden et ”Resilience House” i Vejle, som skal være et demonstrations-, innovations- og uddannelsescenter inden for forsyningsresiliens, og hvor foreningen vil have sit sekretariat.
Ideen er, at der i Resilience House kan opbygges et levende udviklingsmiljø omkring forsyningsresilience, og hvor forskellige firmaer kan demonstrere deres teknologier, hvor iværksættere og mindre virksomheder kan finde kontorpladser og udviklingsfaciliteter, og hvor kommende kurser og efteruddannelsesforløb kan afvikles.
– Vores ambition er, at efteruddannelsen kan hjælpe og understøtte det arbejde og den udvikling, der allerede er i gang i landets kommuner til at løse disse ofte meget komplicerede opgaver. Kan vi samtidigt introducere ny viden og nye teknologier fra erhvervslivet over for disse grupper, vil vi for alvor kunne bidrage til at fremme en dansk resilienceudvikling – og måske også en international, slutter Lotte Thøgersen.