Ny bygningsguide skal hjælpe husejerne
09. feb 2016
Det kan være en stor og uoverskuelig opgave at energirenovere sit hus. Derfor har Energistyrelsen udviklet Bygningsguiden, som samler viden om de mest almindelige hustyper i Danmark. Den skal give husejerne et overblik over, hvordan de opnår en bedre bolig, lyder det fra Jesper Nørgaard, der fuldmægtig i Energistyrelsen.
Hidtil har det været svært for husejere i Danmark at finde en samlet og struktureret viden om, hvordan man bedst energirenoverer sit hus. Og ikke kun hvordan man energirenoverer, men også hvordan man i det hele taget får en bedre bolig, der både er energieffektiv, har et godt indeklima og er tidssvarende.
Det er den udfordring, som Bygningsguiden udspringer af. Bygningsguiden er et samlet værktøj til boligejerne og giver både generel viden om hver hustype, vejledning om vedligehold og inspiration til energirenovering i overensstemmelse med gældende regler og med respekt for husets arkitektur og udtryk.
Bygningsguiden tager udgangspunkt i ni arketypiske hustyper, blandt andet murermestervillaen fra 1900-1940, parcelhuset fra 1960-1976 og typehuset fra 1985-1997. Med tiden er det planen, at antallet af forskellige hustyper på sitet skal hæves til 15, således at Bygningsguiden nogenlunde dækker de samme hustyper, som også behandles på et site som Bolius. På den måde skabes der synergi med andre platforme.
– Meningen med Bygningsguiden er, at den samler den relevante viden, som man har behov for, når man gerne vil optimere sit hus. På sitet kan man klikke ind på den relevante hustype og finde en bred pallette af information. En del af informationerne er tværgående for de forskellige hustyper og samlet i det første kapitel. Det omfatter bl.a. en introduktion til bæredygtighed, indeklima og sundhed, klimasikring og det gode forløb omkring en energirenoveringsproces. Kapitlet tager også fat om de forhold, der er særlige for den enkelte hustype, som fx arkitekturen og energiforbruget, fortæller Jesper Nørgaard, der er fuldmægtig i Energistyrelsen.
Energiforbedring er et vigtigt tema
Udover det generelle kapitel finder man også syv kapitler, der omhandler konstruktionsdele og installationer, som er specifikke for den enkelte hustype: Tag, Ydervægge, Vinduer/døre, Fundament/kælder, Varme, Varmt vand og Ventilation. Under disse kan man læse om emnet, få vejledning om vedligehold og finde forslag til energiforbedringer. Særligt sidstnævnte er et vigtigt element, forklarer Jesper Nørgaard:
– Det er klart, at netop kapitlet om energiforbedringer er særligt vigtigt, da vi jo har en interesse i, at husejerne bliver opmærksomme på, hvordan de kan energirenovere og dermed spare energi og penge. I afsnittene kan man få gode råd til de mest almindelige energiforbedringer for præcist den hustype, som man bor i. Hvis det har fanget interessen, er der links videre til SparEnergi.dk’s mange energiløsninger, hvor man bl.a. kan se, hvor meget man kan spare ved tiltaget. For flere af energiløsningerne kan man også se korte videoklip af den konkrete udførelse af forbedringsforslaget.
For hver hustype får man også et billedgalleri med eksempler på de mange variationer, som findes inden for de enkelte hustyper og deres konstruktionsdele. Det giver brugerne et indblik i, hvordan andre huse af den pågældende type også kan se ud. For der er ikke to huse, der er ens, når det kommer til den eksisterende bygningsmasse.
Mere energirenovering er målet
Den overordnede ambition med Bygningsguiden er, at flere husejere vil finde inspiration til vedligehold og forbedringer af deres bolig, og at værktøjet samtidig kan understøtte den gode dialog mellem husejer, håndværker og evt. rådgiver.
– Vi er meget stolte af, at vi med Bygningsguiden har udformet et site, hvor danskerne kan finde relevant og nyttig information og viden, så de ikke skal lede flere forskellige steder. Det betyder, at de ikke ender med at lede forgæves, når de gerne vil have inspiration til at energirenovere deres bolig. Nu har vi samlet den eksisterende viden i et helhedsorienteret og struktureret værktøj, og det vil forhåbentligt hjælpe flere i gang og i mål med deres energirenovering, slutter Jesper Nørgaard.