fbpx

Nomineret til Specialprisen 2025: Tidligere udtjent landejendom inviterer til fællesskab i naturen

03. jun 2025

Midt i det 400 hektar store naturområde Tarup-Davinde øst for Odense ligger en tidligere landejendom, der i dag danner rammen om noget helt andet end landbrug. Ejendommen er blevet transformeret til et fælles mødested – et moderne og inkluderende friluftstilbud, som inviterer mennesker til at mødes, lære og opleve naturen sammen. (Fotos: Thomas Muus).

Læs artiklen nedenfor, og se filmen – og læs nomineringsudvalgets fulde begrundelse i dette link.

Hvor der i området Tarup-Davinde øst for Odense engang var landbrug og derefter grusgravning, er der i dag – som en del af et tværkommunalt naturgenopretningsprojekt opstået en rekreativ naturperle og et levende samlingspunkt for fællesskab og naturoplevelser. Som omdrejningspunkt står en tidligere landejendom, der har fået nyt liv som mødested i det naturrige landskab. Netop denne forvandling – hvor historiske rammer er gentænkt med respekt og kreativitet – betyder, at projektet er nomineret til Specialprisen 2025, som uddeles til projekter, der overrasker og inspirerer med kreative greb i arbejdet med bygninger med historisk eller bygningskulturel værdi. 

Bygningen fungerer nu som en moderne bålhytte, hvor fokus er på samlingspunkter omkring ildsteder, som inviterer til nærvær og fælles oplevelser i naturen. Hele bygningen er uopvarmet og står åben for brugerne året rundt.  De fysiske rammer smelter ude- og indelivet sammen, og projektet demonstrerer på fineste vis kombinationen af det enkle og det funktionelle.  

Mellem naturformidling og hverdagsfællesskaber 

Det fælles mødested er skabt til både spontane besøg og planlagte aktiviteter. Indendørs findes et fortællerum med ildsted og en stor trappe, der indbyder til ophold og fællesskab. Her kan man mødes, spise sammen eller søge ly. I naturlaboratoriet er der også et ildsted som omdrejningspunkt. Her kan børn og voksne undersøge naturens liv med udstyr fra grejbanken – net, spande, lupper m.m., frit tilgængelige for alle. Bygningen rummer også toiletter og en vandrestue med varmelamper og installationer som formidler landskabet. 

Udendørs er der etableret brændefyret udekøkken med pizza- og raketovne, flere bålpladser og et skur med brænde til salg. 

Renoveringen er gennemført ved at genbruge eksisterende strukturer og med øje for bygningens oprindelige karakter og lokale byggeskik – samtidig med at man har skullet integrere udsugning og tidssvarende statik. Man har arbejdet med simple, originale materialer, og de gamle facader er ført op med kalkmørtel og teknikker fra den oprindelige byggeskik. De nye stålbjælker er malet i den samme klassiske røde farve som resten af ejendommen. På den måde har man formået at videreføre bygningens historie og samtidig bidrage til en dragende og rå æstetik. 

Naturen for alle – hele året 

Et afgørende princip bag projektet har været, at stedet skal være åbent og tilgængeligt for alle – både fysisk og socialt. Der er fx skabt fuld tilgængelighed for kørestolsbrugere, adgangsforhold, stier og toiletforhold er tilpasset, og der er tænkt i universelt design, så stedet er intuitivt og brugervenligt. 

Denne åbenhed forplanter sig også til selve den måde, stedet bruges på. Det er ikke en lukket klub for de få, men et fælles, offentligt tilbud, hvor man frit kan komme og være – alene eller sammen med andre. Det understøtter hverdagsfriluftsliv såvel som skoler, daginstitutioner og foreninger, og det er med til at sænke barrieren for, hvem der bruger naturen, og hvordan. 

Samarbejde og lokal forankring 

Nomineringsudvalget fremhæver, at en af de mest bemærkelsesværdige kvaliteter ved projektet er det stærke samarbejde bag. I stedet for enkeltstående foreningsinitiativer har man samlet kræfterne i et bredt, forpligtende samarbejde mellem lokale aktører – foreninger, institutioner og frivillige. Det giver både mere effektiv brug af faciliteter og en følelse af fælles ansvar og ejerskab. Grejbanken, som i alt 6000 medlemmer har adgang til, er et konkret eksempel på, hvordan ressourcer deles i stedet for at hver forening har sit eget udstyr. 

Brugerne er ikke kun gæster, men medskabere af livet på stedet. Det giver identitet og stolthed – og skaber et levende sted, som rækker ud over de fysiske rammer. 

Et pejlemærke for fremtidens friluftsliv 

Det fælles mødested i den tidligere landejendom fungerer i dag som hovedport til Tarup-Davinde-området. En ny 18 km vandresti forbinder stedet med landskabet, og formidlingspunkter fortæller om områdets historie, natur og geologi. 

Nomineringsudvalget har lagt vægt på, at projektet viser, hvordan man med simple midler og stor omtanke kan løfte både en bygning og et landskab. Det er en renovering, der ikke bare handler om murværk og tagkonstruktioner, men om at skabe noget, der gør en forskel i menneskers liv.  

Parter bag projektet

Bygherre:

Tarup Davinde I/S 

Bygherrerådgiver: Rico Boye Jensen 

Arkitekt: Jep arkitektur ApS 

Ingeniør: Henry Jensen A/S – Rådgivende Ingeniører 

Odense og Faaborg Midtfyn Kommuner 

Lokale og Anlægsfonden og Realdania 

Hovedentreprenør: Carsten Knudsen Tømrer og Snedker 

Stål : VH Stål 

Jord og Beton: Korinth entreprenørfirma 

Murer: Alf Jensen 

Redtz Glas & Facade 

Maler : Brødrene Folkmann 

El: Odense EL 

VVS: NITO-Tek 

Taglægger: Fyns Tagpap 

 Bygherreleverancer: 

Hudevad Smedjemuseum 

Elian svejseteknik 

Forandring Fryder-Murerfirma ved Frands Soberra 

Læs projektets egen indstilling her.