Nomineret til Renoverprisen 2025: Regenerativ renovering forvandler bevaringsværdig landsbyskole til forsknings- og formidlingscenter
03. jun 2025
I en tidligere landsbyskole på Djursland har Hedeskov Center for Regenerative Practice vist, hvordan en regenerativ renovering kan forene omtanke for både mennesker, materialer og omgivelser. Renoveringen er gennemført med høj æstetisk kvalitet, hvor arkitektur og håndværk mødes i en vellykket helhed. (Fotos: Thomas Muus).
Læs artiklen nedenfor, og se filmen – og læs nomineringsudvalgets fulde begrundelse i dette link.
Midt i det Djurslands landskab ligger Hedeskov Center for Regenerative Practice – i bygninger, der tidligere husede den lokale landsbyskole. Bygningerne, som blev opført i 1910, er nu blevet transformeret til et samlingssted for regenerativ praksis, forskning og formidling. Her er både arkitektur, landskab og mennesker tænkt ind som en helhed fra begyndelsen med et stærkt fokus på samspillet mellem bygning og omgivelser – blandt andet hvordan lokale, naturlige materialer kan bidrage til sundere boliger, samtidig med at man tager vare på naturen.
Bygget med landskabet – ikke imod det
I transformationen har man arbejdet konsekvent med biobaserede og lokale materialer og et innovativt fokus på biodiversitet og landskabspleje. Bag dette fokus ligger en ambition fra bygherrens side om at arbejde regenerativt. Hvor bæredygtigt byggeri traditionelt har fokus på at minimere negativ påvirkning, går den regenerative tilgang et skridt videre: Det handler om at skabe en positiv effekt, hvor der gives mere tilbage til naturen, bygningen og brugerne, end der tages fra. Dermed giver projektet inspiration til en ny vej for byggebranchen.
Materialer og biodiversitet i fokus
Projektet bygger på en stedsbaseret tilgang, hvor bygningens historiske karakter og det omgivende landskab har formet designet. Via en landskabsaudit startede man med at kortlægge lokale ressourcer som moræneler, dunhammerfibre og tømmer, der blev integreret i renoveringen.
Fx er moræneler blevet udvundet fra den nærliggende skov og anvendt til gulve og vægge, hvilket skaber en sanselig oplevelse i bygningerne. Samtidig har udgravninger i forbindelse med renoveringen skabt små søer og nye levesteder for padder, insekter og fugle, hvilket er et konkret eksempel på, hvordan materialehøst og genanvendelse kan gå hånd i hånd med naturgenopretning og styrkelse af biodiversiteten.
Bygningen er renoveret med fokus på så lavt forbrug som muligt – uden anvendelse af beton i terrændæk og uden plast i konstruktioner. I stedet er der anvendt en bred vifte af biobaserede materialer såsom træfiberisolering, hamp, lerplader og dansk dyrket tømmer. De oprindelige trægulve er genbrugt til nye elementer som køkkenskabe, hvilket ikke blot reducerer affald, men også tilfører en historisk dimension. Denne tilgang til renovering, hvor genbrug og reparation prioriteres fremfor udskiftning, er udført med udgangspunkt i stort materialekundskab og brug af bindingsværksteknikker og andre traditionelle håndværksmetoder.
Renoverprisens Nomineringsudvalg har også lagt særlig vægt på, hvordan projektet balancerer det rustikke og naturlige med en omhyggelig udførelse. Det gælder både materialernes egenskaber, bygningens funktion og den stemning, stedet skal udstråle. Denne helhedsorienterede tilgang har resulteret i en bygning, der teknisk er robust, men også arkitektonisk vellykket og kulturelt forankret.
Stilhed i materialerne
Når man træder indenfor, fornemmer man en rolig og indbydende atmosfære, som opstår gennem lerpudsets taktile overflader, naturfarvernes afstemte nuancer og de rustikke strukturer. Det bidrager til en rolig atmosfære, som giver gode rammer for fordybelse.
Den tidligere skolestue er i dag omdannet til et åbent og fleksibelt formidlingsrum, mens de øvrige bygninger indeholder kontorer, mødelokaler, en privat bolig og en lejlighed til gæsteforskere og kunstnere. Denne multifunktionelle brug illustrerer, hvordan en gammel skolebygning kan få et nyt liv, der både er lokalt forankret og fagligt relevant.
Et eksperiment – i fuld skala
Renoverprisens Nomineringsudvalg har også lagt vægt på, at projektet med sin nytænkende renovering og funktion som videnslaboratorium har stor eksempelværdi for byggebranchen som helhed.
Hedeskov Center for Regenerative Practice fungerer samtidig som et 1:1 living lab: Sensorer måler og dokumenterer løbende bygningens materialers fugtforhold ligesom brugernes oplevelser afdækkes. Den indsamlede viden deles åbent med eksperter, forskere og byggebranchen, indgår i forskningsprojekter og bidrager til udviklingen af nye metoder og tilgange inden for bæredygtigt og regenerativt byggeri. På den måde er projektet ikke kun en fysisk realitet, men også en platform for innovation og videndeling.
Parter bag projektet
Bygherre: Hedeskov Center for Regenerative Practice
Arkitekt(er): Djernes & Bell, Local Works Studio (materialer & kortlægning)
Arkitektmedarbejdere: Jonas Djernes, Justine Bell, Asger Højlund Olesen, Philip Mar Serejo
Ingeniører: VITA, ETOS, Staalpro APS, FBJ Ingeniør (brand)
Fagentreprenører: Tømrermester Svend Erik Sørensen ApS, HUJ A/S, Følle El-Service, Auning Blik & VVS, Malerfirmaet Kildahl, Kalø Køkkenet, Entreprenørfirmaet Erik Pedersen A/S, Energibutikken, Lasse Koefoed Nielsen
Bygningsfysisk dataopsamling: BUILD (Torben Valdbjørn Rasmussen)
Arkitekt-antropologiske undersøgelser: Marie Stender og Lene Wiell Nordberg
LCA: Christoffer Ole Olsen og Regitze Kjær Zimmermann
Læs projektets egen indstilling her.