Nomineret 2024: Renoveringen af en tidligere klædefabrik forener boliger og erhverv i et naturskønt fællesskab
04. jun 2024
Med udsigt til vand og skov ligger den gamle Hellebæk Klædefabrik. Her har en renovering sat fællesskabet i første række og skabt en unik kombination af lejligheder og kontorarealer. Projektet er nomineret til Renoverprisen 2024. (Fotos: Thomas Muus).
Læs artiklen nedenfor, og se filmen – og læs nomineringsudvalgets fulde begrundelse i dette link.
Industri er en del af det historiske bagtæppe i området omkring Hellebæk, der allerede i slutningen af 1500- tallet blev forvandlet af Christian den 4. til et af Danmarks første industriområder. Helt frem til 1870 blev der produceret geværer, hvorefter Hellebæk Klædefabrik i 1873 blev opført på den tidligere geværfabriks område. Bygningerne dannede rammen for tekstilproduktion i de næste hundrede år indtil slutningen af 1970’erne. Her kunne historien være slut, for den gamle fabrik blev solgt til nedrivning, men i 1989 blev lokalerne i stedet for omdannet til kontorer.
Nu har de to ejere af bygningerne Pension Danmark og Velliv transformeret de gamle fabriksmure endnu en gang, denne gang for at skabe en moderne, fællesskabsorienteret kombination af boliger og kontorer.
Løsninger af høj kaliber
Det er altså en lang historik, det nye renoveringsprojekt bygger videre på – en udfordring, man har formået at løse med respekt. Derfor har Renoverprisens Nomineringsudvalg nomineret projektet til Renoverprisen 2024. Stedets kulturarv og ånd er bevaret, samtidig med at bygningernes funktion nu er tidssvarende og til dels ændret. Selve hovedbygningen har ikke været omfattet af projektet, men de omkringliggende fem bygninger er dels omdannet til boliger, dels opdateret til moderne og fleksible kontorer.
Både i forhold til tekniske løsninger og initiativer med fokus på brugernes velvære har ambitionerne været tårnhøje. Hellebæk Klædefabrik er det første ombygningsprojekt af en eksisterende ejendom (fra kontorer til nye boliger), der har opnået præcertificering til DGNB Platin. Samtidig er projektet også præcertificeret til DGNB Hjerte. Varmepumper og jordvarme er etableret for at erstatte gas som hovedopvarmningskilde og brugerne sikres et godt indeklima med en gennemtænkt ventilationsløsning.
Når bolig og erhverv smelter sammen
Ambitionen har været at skabe rum, hvor mennesker kan mødes, og faciliteter, der inviterer til fællesskaber. Kombinationen af bolig og erhverv giver liv på alle tidspunkter af døgnet og signalerer at dette er et sted, hvor man både kan bo og arbejde.
Det før lidt afvisende udseende er åbnet op: Befæstningen med den hårdt belagte trappe er brudt op og erstattet af et fælles, grønt område. Det indbyder udefrakommende og gør bygningerne til en del af Hellebæk – og ikke til et sted, der lukker sig om sig selv. Der er planter på taget af cykelstativet, mens bækken, som i sin tid var ført gennem fabrikken, løber på tværs af området og binder både landskab og historie sammen.
Kontorfællesskaberne er fleksible og målrettet mindre virksomheder. Her kan man både leje en enkelt skrivebordsplads i et kontorfællesskab eller lokaler til en hel virksomhed. Når ens forretning vokser, er det let at omstille sig og få flere kvadratmeter at råde over. Der er tilmed lagerkapacitet, hvis man fx har en webshop. Boligerne har masser af industrielle detaljer. Der er højt til de rå lofter og en del af lejlighederne har hems. Der er træ i smukke kurver, og de store vinduer giver et flot lysindfald og er noget af det første, man lægger mærke til.
Fællesskaber i farver
Fællesskaber er et omdrejningspunkt for projektet, og det kommer helt eksplicit til syne i områdets tre farverige fællesskaber: Det blå, det gule og det grønne.
Det blå fællesskab har fokus på friluftsliv og velvære. Her er en tilknytning til vandet i form af badebro og sauna, men fællesskabet rummer også et mindre træningsrum og et fælleslokale med køkken, hvor der kan afholdes forskellige arrangementer. Det gule fællesskab giver mulighed for at arbejde ude og samtidig tæt på hjemmet. Her er der arbejdsro og kaffe i smukke omgivelser. Det grønne fællesskab dækker over områdets drivhus, som også kan bruges som mødested. Her kan man mødes til en kop kaffe i solen og betragte udviklingen i plantekasserne.
Den særlige disciplin at renovere
Renoveringsprisen Nomineringsudvalg har også lagt vægt på, at renoveringen af Hellebæk Klædefabrik tilbyder noget ganske særligt, fordi man netop bygger videre på noget. Det gælder både de spændende rumligheder, man får forærende, men også praktiske foranstaltninger som beboernes store opbevaringsrum i kælderniveau, der ikke nødvendigvis havde været muligt eller prioriteret ved et nybyggeri. Resultatet bliver en spændende originalitet i udtrykket.
Projektet illustrerer den interessante udfordring ved at renovere noget, der allerede har været renoveret tidligere. Ved den første renovering af den oprindelige klædefabrik i 1989 havde man en anden tilgang end i dag. Her fjernede man simpelthen det gamle uden at bevare det oprindelige udtryk, hvilket resulterede i en del benspænd for den aktuelle renoveringsproces. Det giver anledning til overvejelser om, dels hvordan vi skal renovere bygninger, der allerede har været renoveret, og dels hvordan nutidens konstruktioner kan renoveres i fremtiden.
Projektets parter
Bygningsejere: Pension Danmark, Velliv
Bygherre: DEAS
Totalentreprenør: bgb a.s.
Rådgivende ingeniør: Øllgaard
Arkitekt: WERK
Bæredygtighedsingeniør: Aaen Engineering
Læs projektets egen indstilling her.