fbpx

Når renoveringer har betydning for lokalområdet

15. feb 2018

På Lolland-Falster er der gang i renoveringerne. En gammel, fredet bygning er efter en omfattende renovering blevet til fire, flotte lejligheder, mens et forfaldent hus er blevet til et pilgrimscenter.

Firmaet A/plan Arkitekter, der har base i Nykøbing Falster, har de seneste par år været med til at sætte fart på renoveringerne på Lolland-Falster. Fællesnævneren for de renoveringsprojekter, arkitektfirmaet er med i, er, at der selvfølgelig skal være en forretning i dem, men også at de skal gøre en forskel for det lokalområde, de er en del af.

Få et indblik i to af renoveringsprojekterne her.

Fra slidt bygning til fine lejligheder
En gammel, fredet bygning på Lille Kirkestræde i Nykøbing Falster havde i mange år stået nærmest forfalden hen – til ærgrelse for mange i byen, da adressen er prominent, fordi den vender op mod byens kirkeplads. En renovering af denne charmerende, fredede bygning kunne måske trække nye beboere til byen og være med til at afhjælpe problemet med befolkningstilbagegangen på Lolland-Falster. A/plan Arkitekter gik derfor i dialog med bygningens ejer om at undersøge mulighederne for at få støtte fra kommunen og Kulturstyrelsen til en renovering.

”Vi vil rigtig gerne vil være med til at udvikle og gennemføre byggeprojekter, der kan gøre en forskel for lokalsamfundet. Og her var en bygning, som kommunen meget gerne ville fremtidssikre. Så vi kunne se mange muligheder i at renovere bygningen, gøre den tidssvarende og stadig bevare mange af bygningens oprindelige detaljer,” fortæller Kjeld Andersen, direktør i A/plan Arkitekter.

Efter at have fået tilsagn om støtte fra både kommunen og Kulturstyrelsen blev ejendommen overdraget til en lokal investor, der i samarbejde med A/plan Arkitekter fik sat gang i en gennemgribende renovering af den gamle, fredede bygning.

Bygningen havde hidtil bestået af tre lejligheder, hvoraf to af dem var slidt helt i knæ. Ved at flytte få vægge, men stadig bevare bygningens hovestruktur, blev disse tre lejligheder brudt op om omdannet til fire tidssvarende lejligheder. Mange af bygningens oprindelige detaljer blev bevaret – enten ved at blive restaureret eller udskiftet med tilsvarende nye. Det gjaldt blandt andet dørene, panelerne og friser i stuelofterne.

Den renoverede bygning stod færdig i begyndelsen af 2016 og har blandt andet modtaget en pris fra kommunen for bevarende istandsættelse.

Huset på Lille Kirkestræde inden renovering
Huset efter renovering


Fra forfaldent hus til pilgrimscenter
Et andet renoveringsprojekt, som A/plan Arkitekter har været involveret i, ligger godt 26 kilometer fra huset på Lille Kirkestræde. Her er der tale om et hus i domkirkebyen Maribo på Lolland.

Da den nu forhenværende biskop i Maribo Domkirke udviste interesse for pilgrimsfærd og derfor var på udkig efter et muligt pilgrimscenter, blev opmærksomheden rettet mod et gammelt, forfaldent hus tæt på Domkirken og det gamle kloster. A/plan Arkitekter blev i den forbindelse inviteret for at besigtige huset og give en vurdering af, hvad en renovering af huset kunne indebære.

”Huset, der oprindeligt havde været en enkestiftelse, var i meget dårlig stand – ikke mindst fordi det havde stået tomt i mere end 10 år. Men vi vurderede, at det godt kunne bruges som projektejendom for at udvikle et pilgrimscenter,” fortæller Kjeld Andersen.

Maribo er en gammel domkirkeby, hvis historie går helt tilbage til 1400-tallets klostertid. Et nyt pilgrimscenter kunne hjælpe med igen at gøre byen bemærket for dem, der interesserer sig for religion og kultur og tiltrække flere besøgende til byen.

Efter at have etableret et finansieringsgrundlag baseret på fondsdonationer fra bl.a. A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal gik renoveringen af det gamle hus i gang.

”Huset havde oprindeligt været en enkestiftelse, hvor enker boede i små beboelsesenheder, og den opdeling i boligen var stort set intakt og kunne bæres videre i renoveringen. Men derudover måtte stort set al indvendigt i huset blive ryddet, fordi der havde været mange utætheder, hvilket havde givet store skimmelansamlinger,” fortæller Kjeld Andersen.

Efter renoveringen rummer bygningen nu herberg, konferencefaciliteter, café, butik, et andagt-rum, m.v.

Den renoverede bygning stod færdig i 2016.

Værelse i det gamle hus i Maribo inden renovering
Pilgrimscenteret efter renovering


Flere renoveringer på bedding
A/plan Arkitekter arbejder på at gennemføre flere renoveringsprojekter på Sydhavsøerne. Blandt andet en gammel teknisk skole i centrum af Nykøbing Falster, som firmaet vil omdanne til lejlighedsejendom i samarbejde med samme lokale bygherre, som også står bag renoveringen af huset i Lille Kirkestræde.