fbpx

Mit første renoveringsprojekt

16. maj 2017

Renovering udfordrer – på en anden måde en nybyg. Og det er netop det, der er det helt unikke og fantastiske ved renovering. Sådan lyder den enstemmige dom fra bygningskonstruktøren Victor Bruun De Neergaard, arkitekten Joachim Lange Pedersen og civilingeniøren Amira El-Khattam. Få et indblik i deres første renoveringsprojekter her.

Renovering af 493 huse i et alment boligbyggeri, renovering af billetkontoret på Hovedbanegården og renovering af Taastrup Campus på Københavns Universitet. Udover alle at være renoveringsprojekter har de også en anden fællesnævner: De har været ”det første renoveringsprojekt” for tre nyuddannede. Tre nyuddannede med tre forskellige baggrunde: en bygningskonstruktør, en arkitekt og en civilingeniør. Få et indblik i deres første renoveringsprojekter her.

Victor Bruun De Neergaard

Renovering af Gårdhavehusene i Albertslund
Victor Bruun De Neergaard
Entrepriseleder, NCC Building Denmark

Victor Bruun de Neergaard blev færdiguddannet bygningskonstruktør fra KEA i 2015. Lige siden har han arbejdet hos NCC Building Denmark i deres renoveringsafdeling. I slutningen af sin uddannelse var han i praktik hos NCC, hvor han blev tilbudt to forskellige arbejdsområder. Victor valgte at arbejde med renovering, og fik efterfølgende tilbudt en stilling i virksomheden.

– Renovering er spændende, fordi det hele tiden byder på nye udfordringer. De konstruktioner, man møder på byggepladsen, stemmer aldrig 100 % overens med de tegninger, de er bygget ud fra. Så selvom man skal renovere en masse ens boliger, er det ikke de samme udfordringer, man møder, da husene er bygget forskeligt, siger Victor.

Lige nu arbejder han på sit første renoveringsprojekt, der løber frem til sommeren 2019. Projektet er en renovering af Gårdhavehusene, som er et boligområde på 493 huse i Albertslund. Projektet er en del af en større kommunal beslutning om renovering af almene boliger i kommunen.

Husene skal igennem en totalrenovering, hvor det eneste, der bliver stående tilbage, er de tunge betonydervægge og taget. Resten bliver pillet ned. Så opbygges der isoleret terrændæk og trægulve med installationer nedenunder, derefter bliver alt indvendigt nyt.

– Min opgave er at være byggeleder. Når vi vinder sådan en opgave, er mit job at koordinere det arbejde vores egne håndværkere og underentreprenører udfører. Mit arbejde er ikke praktisk, men faktisk et ret almindeligt kontorjob. Forskellen er bare, at mit kontor er ude på byggepladsen, hvor jeg leder byggeprocessen, siger Victor.

Joachim Lange Pedersen

Renovering af billetkontoret på Hovedbanegården
Joachim Lange Pedersen
Arkitekt, Gottlieb Paludan Architects

Siden Joachim Lange Pedersen færdiggjorde sine studier i sommeren 2015, har han arbejdet som arkitekt hos arkitektfirmaet Gottlieb Paludan Architects i Nordhavnen. For ham er renovering en helt særlig disciplin, der kræver et vist detektivarbejde for at fungere.

– Det sjove ved renovering er, når det hele går op. Når man endelig har forstået det sted og den opgave, man sidder med, og begynder at tale det samme sprog som den gamle bygning. Det er tit lidt af et detektivarbejde at finde de detaljer, der er gode at tage med, når man foretager renoveringen, siger Joachim.

Joachim fik øjnene op for renovering, da han var på praktik på sit studie. Hans første renoveringsprojekt som færdiguddannet blev indretning af billetkontoret på Københavns Hovedbanegård. Billetkontoret skulle flyttes fra ét område på banegården til et andet.

– Jeg tror klart, at mit første renoveringsprojekt også har været det, der har udfordret mig mest. Det er både strategisk og enormt meget benarbejde. Det er rigtig meget, som man skal tage højde for. Man har både det overordnede greb, men det overordnede greb er bundet af en masse ting, siger Joachim.

Amira El-Khattam

Renovering af Taastrup Campus på Københavns Universitet
Amira El-Khattam
Civilingeniør, Renovering og byggeteknik i COWI

Amira El-Khattam blev færdiguddannet som civilingeniør fra DTU i sommeren 2012. Kort derefter opnåede hun en fastansættelse i ALECTICA (nu NIRAS), og i februar 2016 blev hun ansat i rådgivningsvirksomheden COWI med base i Kongens Lyngby. Der sidder hun til daglig med renovering og byggeteknik, særligt med bygningsfysik, skimmel og fugt.

– Det var ret tilfældigt, at jeg havnede i renovering. Jeg vidste ikke helt, hvad jeg gerne ville, og i renoveringsafdelingen laver man så meget forskelligt, at man får lov at røre lidt ved alt, fortæller Amira.

Amiras første store renoveringsprojekt var en stor renovering af Taastrup Campus på Københavns Universitet i 2013. Renoveringen bestod af en efterisolering samt udskiftning af vinduer, el og radiatorer. Amira var med til at udarbejde udbudsmaterialet og til de indledende møder med entreprenøren. Amira var assisterende projektleder på projektet, som cirka tog et halvt år.

Det er helt særligt at arbejde med renovering. Jeg sidder ikke bare og regner på en søjle eller en bjælke. Vi har en bygning, og så må vi finde ud af, hvad vi kan gøre ved den. Vi er nødt til at tage højde for, hvordan bygningen er i dag, og hvad vi gør derfra. Der er mange faktorer, man er nødt til at indregne, for man ved ikke 100 % hvilke udfordringer, man møder, når man først går i gang med et renoveringsprojekt. Det er enormt udfordrende, men det er også det, som gør det sjovt og spændende, siger Amira.