Husk indeklimaet, når du opgraderer din bolig
10. apr 2018
Skal du renovere din private bolig? Og har du husket også at tænke på indeklimaet? Her kan du læse, hvorfor det er vigtigt at tænke en ekstra gang på indeklimaet, når du skal i gang med en renovering.
Der kan være mange gevinster forbundet med at renovere sin bolig: Man kan rette op på det køkken og bad, som ikke har været moderne længe. Man kan give sin bolig et mere personligt præg, så den ikke ligner alle de andre, der ligger på vejen. Og man kan gøre noget ved isoleringen, så man ikke fyrer for gråspurvene.
Der er også en anden gevinst at hente: Man kan få et bedre indeklima i sin bolig – hvilket gør boligen både sundere og mere behagelig at opholde sig i.
”Når man opgraderer sin bolig, har man tit fokus på tætning og isolering. Og det er jo positivt, fordi det kan hæve den indvendige overfladetemperatur og mindske trækgener. Men det er vigtigt også at tænke på indeklimaet,” fortæller Pelle Lind Bournonville, der er projektleder i Realdania.
Godt indeklima kræver godt luftskifte
I et tæt hus ophobes der en række stoffer i luften. Det kan være CO2 fra vores vejrtrækning, partikler fra hud, hår og madlavning, samt i visse tilfælde andre mindre koncentrationer af allergener og andet snavs. Bliver de stoffer ikke skiftet ud, kan det medføre en række gener hos de mennesker, der bor i boligen. Der kan udmønte sig i træthed, allergi, hovedpine, dårlig nattesøvn, men også mere alvorlige sygdomme som astma eller hjertekar-sygdomme.
Lige præcis derfor er det vigtigt at tænke på luftskifte, når man skal i gang med en renovering af sin bolig, fortæller Pelle Lind Bournonville.
”En tæt bolig skal kunne komme af med den brugte luft igen. Man kan selvfølgelig åbne vinduerne og lufte ud et par gange om dagen, men tricket er at komme af med den gamle luft uden at miste varmeenergi. Og derfor bliver det nødvendigt med ventilation med varmegenvinding.”
Hjælp at hente
Det kan være svært at overskue, hvordan man opnår en sundere bolig med et godt indeklima. For kan man nøjes med at lufte ud? Eller skal man installere et ventilationsanlæg? Og hvilken type ventilationsanlæg er bedst til netop ens bolig? Heldigvis findes der en række ressourcer og tjenester, der kan hjælpe og guide på vej.
Blandt andet har Energistyrelsen udviklet sitet www.sparenergi.dk, der indeholder information om energiforbrug og –løsninger i hjemmet samt en række værktøjer og links til, hvordan man kan få rådgivning.