fbpx

Husejere tror deres bolig er i dårlig stand

06. sep 2013

Selvom næsten halvdelen af de danske huse har et energiforbrug, der er markant højere end gennemsnittet, synes de fleste husejere, at deres boliger er i fin stand. Husejernes manglende viden kan spænde ben for nye tiltag, der skal gøre det nemmere at energirenovere. 

Næsten hvert andet hus er mærket med de dårligste energimærker E, F og G og har dermed et energiforbrug, der er mere end 10% højere end gennemsnittet af parcelhuse. Alligevel er det kun hver tiende husejer, der synes, at deres bolig er i dårlig stand, når det gælder energi. Det viser en undersøgelse, som Dansk Byggeri har foretaget blandt 2013 ejere af parcelhuse, række, kæde- eller dobbelthus og stuehuse til landbrugsejendomme.

Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri, mener, at der kan være flere grunde til at husejerne har et urealistisk billede af, hvor meget energi deres huse bruger:

”Energiomkostninger fylder ikke ret meget i privatøkonomien. Som husejer er det relativt små beløb, vi bruger på energi til bygninger, og mange klarer betalingen via betalingsservice og får derved ikke nødvendigvis indblik i det  præcise forbrug.”

Husejernes manglende viden om deres hus’ energiforbrug er snublesten i forhold til nye initiativer, der skal gøre det nemmere for boligejerne at energioptimere deres boliger. For hvis boligejerne ikke når til den erkendelse, at deres hus trænger til at blive energirenoveret, kan det være lige meget med målrettede pakkeløsninger.

“Det handler om en balancering af udbud og efterspørgsel. Med initiativer som Grøn Boligkontrakt stimulerer vi udbudssiden, men man skal også gøre noget for efterspørgslen. Og her gælder det især om bedre og mere information om energibesparelser. F.eks. kan man sætte mere fokus på energiforbruget i de enkelte bygninger via gode eksempler og benchmarking”, forklarer Michael H. Nielsen

Også økonomiske incitamenter kan få boligejerne op af stolen og overveje energirenovering, som de ellers ikke ville have igangsat. En undersøgelsen fra Dansk Byggeri viser, at 41% af de husejere, der fik udført håndværkerarbejde i 2012 ikke havde fået udført arbejdet i samme omfang, hvis ikke det havde været for Bolig Job-ordningen.