fbpx

Herning Bibliotek er Danmarks bedste renovering

04. sep 2015

 

En øjenåbner og et slag i bolledejen til ære for det berømte, fremadrettede midtjyske gå-på-mod. Sådan lød nomineringsudvalgets motivation for at nominere Herning Bibliotek til RENOVER prisen 2015. Torsdag aften løb biblioteket med prisen.

Der var spænding til det sidste, da dette års vinder af RENOVER prisen torsdag aften blev afsløret og hædret ved en prisfest på Papirøen i København. Aftenen blev indledt med middag og underholdning, inden energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholdt løftede sløret for, at Herning Bibliotek er vinder af RENOVER prisen 2015.

Fra varehus til kulturhus
Renoveringen af Herning Bibliotek har forvandlet en grim betonbygning fra 1960’erne til et hipt storbybibliotek med newyorker stemning. Efter at have stået som en tom spøgelsesbygning i flere år binder bygningen nu byen sammen med et indendørs strøg fra gågaden til rutebil- og togstation. Borgerne kan udover at låne bøger og passere gennem de smukke rammer også benytte sig af kulturtilbud, lektiecafé og nyde fornem kaffe brygget af caféens baristaer.

Hovedformålet med den omfattende og imponerende renovering af det gamle varehus til moderne bibliotek har været at skabe et fælles kulturcentrum for byens borgere. Og det er lykkedes. Siden biblioteket stod færdigt i slutningen af august 2014, har der været flere end 375.000 besøgende – hvilket er markant flere, end Herning Bibliotek oplevede på sin tidligere adresse.

”Renoveringen af Herning Bibliotek er et fantastisk eksempel på, hvordan man igennem en renovering fuldstændig kan omdanne en bygnings funktion, så bygningen bliver et samlingspunkt i nærområdet. Det vidner det imponerende besøgstal ikke mindst om”, fortæller Jesper Nygaard, der er adm. direktør i Realdania, som sammen med GI står bag RENOVER prisen.

70 personer fra branchen har som medlemmer af et valgkollegium afgjort, at Herning Bibliotek skulle kåres som dette års vinder af RENOVER prisen.

Ny specialpris til ildsjæle
Herning Bibliotek var dog ikke det eneste renoveringsprojekt, der blev hyldet ved prisfesten torsdag aften. Lokale ildsjæle har i årevis knoklet for at forvandle den forfaldne Egebjerg Mølle på Sydfyn til en populær turistattraktion med et stort besøgstal. De er nu blevet belønnet med Specialprisen, der for første gang uddeles i år.

 

”Hvert år er der indstillede projekter, som ikke scorer højt på alle bedømmelseskriterierne, men som udviser en vedholdenhed og et mod til at gøre noget anderledes. Dem vil vi gerne hædre med Specialprisen. Renoveringen af Egebjerg Mølle er et projekt drevet af stort personligt engagement og vilje til at trodse alskens forhindringer. Resultatet er blevet en oplevelsesrig mølle med en spektakulær glaskuppel i toppen, som har formået at trække besøgende til. Det har fortjent prisen”, siger Lars Axelsen, der er adm. direktør i GI.

I år er tredje gang, at Realdania og GI uddeler RENOVER prisen til et renoveringsprojekt i særklasse. Det er håbet, at vinderprojekterne vil inspirere til fremtidige renoveringsprojekter og være med til at sætte fokus på renovering i Danmark.