fbpx

Energirenovering uden ekstraomkostninger

28. nov 2016

Med millionstøtte i ryggen og en ny finansieringsmodel kan virksomheden SustainSolutions tilbyde energirenovering uden forhøjede huslejeomkostninger eller øgede udgifter. Målet er at tilbyde grønne løsninger – der samtidig skaber tryghed for kunden.

Energirenovering af ældre bygninger er ofte omkostningsfyldt og medvirkende til huslejestigninger. Men det vil SustainSolutions gøre op med. Med en ny forretningsmodel vil virksomheden gøre det mere attraktivt for den almene, private og offentlige sektor at energioptimere inden for ventilation, belysning, varme og solceller.

– Vi vil ændre praksissen på markedet, så leverandøren i højere grad tager et ansvar for løsningen. Samtidig har vi mulighed for i samarbejde med PKA at gå ind og hjælpe med finansieringen, så huslejen ikke stiger. Så vores løsning er i høj grad med til at skabe tryghed, siger administrerende direktør i SustainSolutions, Christian Niepoort.

Den nye finansieringsmodel betyder, at SustainSolutions finansierer energirenoveringen mod en del af eller hele energibesparelsen, der bruges til at afvikle investeringssummen. Når investeringssummen er afviklet, så går hele energibesparelsen efterfølgende til kunden.

Et eksempel kunne være en andelsboligforening med 25 opgange, der hver har deres ventilator. Ved udskiftning af disse ventilatorer opnår de en energibesparelse på 125.000 kr. årligt. Hvis den samlede investering inklusiv montage, finansieringsomkostninger og renteudgifter er på 625.000 kr., så vil løsningen være tilbagebetalt efter fem år.

En markedsfejl i energirenoveringsmarkedet
Christian Niepoort er frontmanden for projektet. Han har stor erfaring med løsninger inden for byggeriet, var med til at grundlægge søstervirksomheden Smith i 2009 og har en fortid hos blandt andre Byggeriets Innovation og Schibstad. I hans øjne kan SustainSolutions bidrage med noget nyt på markedet:

– Den store fortælling er, at der er en markedsfejl i energirenoveringsmarkedet. Der er så mange projekter derude, der er gode for miljøet, indeklimaet og økonomien, men som ikke er blevet ført ud i livet pga. manglende budgetter og usikkerhed omkring besparelserne. Der synes vi, at der har manglet noget. Og der er SustainSolutions en lille del af løsningen, siger han.

Finansieringsmodellen kan redde nogle projekter
I 2015 fik SustainSolutions en økonomisk saltvandsindsprøjtning af dimensioner, da pensionskassen PKA valgte at investere 300 mio. kr. i projektet. Med PKA i ryggen kan SustainSolutions hjælpe kunden til at tage springet ud i en bæredygtig renovering, da energirenoveringen tilbagebetales med energibesparelsen:

– Tidligere har kunden måske været nødt til at sige nej til renovering, fordi budgettet ikke var der. Men ofte vil vores finansieringsmodel kunne gå ind og redde et sådant projekt, fortæller Christian Niepoort.

SustainSolutions har allerede skrevet 20 enterprisekontrakter og har 11 færdige projekter, der blandt andet tæller installation af ventilationsanlæg i 750 boliger i Sønderborg og en grøn renovering af Aalborg Zoo, der kommer til at spare 42 ton CO2 årligt. Og fremtiden ser lys ud for den danske virksomhed:

– Vi er godt i gang med at investere de 300 mio. kr., som vi har fået ansvar for af PKA. Vi er sted nu, hvor vi har sat holdet og er fuldt operationelle. Vi har skabt nogle stærke referencecases og overbevist mange, så det næste skridt for os er at udnytte en endnu større del af potentialet i markedet, afslutter Christian Niepoort.

Du kan læse mere om projektet her.