fbpx

En pris, en fest og en vinder

06. sep 2013

Torsdag aften var Mogens Dahl koncertsals gamle hestestald og værksted rammen om en fornøjelig fejring af Danmarks bedste renovering.

Det er ikke en rød løber, men en løber i den karakteristiske ”renover-orange” farve, der torsdag eftermiddag leder ind til Mogens Dahl koncertsal. Aftenen står nemlig ikke på koncert, men på prisfesten for Danmarks bedste renovering: RENOVER prisen 2013.

Snak og et glas med bobler i den lune efterårssol indleder aftenen, som kort efter introduceres officielt af administrerende direktør i GI, Lars Axelsen, og direktør i Realdania, Hans Peter Svendler: Renovering skal have den anerkendelse den fortjener. Og det er da i grunden også underligt, at der, på trods af mange priser i byggebranchen og i hele verden, næsten ikke kan findes en pris for renovering.

Aftenens konferencier er Martin Breum, og han opfordrer de mange fremmødte gæster – repræsentanter fra de nominerede projekter og andre nøglepersoner fra byggebranchen – til at tage en kort snak med en sidemand, de ikke har mødt før. Snakken går lystigt, og da Martin Breum forsøger at bryde ind, er det svært at få folk til at tie stille. Det bliver symptomatisk for resten af aften, hvor stemningen er let, og snakken går højt under den fire retters middag.

Humøret løftes endnu højere, da rapperen Per Vers træder på scenen og på egen opfordring lader sig beskyde med fagord fra salen. Ord som sustainability, varmetabsramme, klimaskærm og dilatationsfuger bliver i munden på Per Vers til en rap om byggebranchen, som hele salen er med på.

Løbende under middagen introduceres de seks nominerede projekter gennem små film og interview med repræsentanter fra de forskellige projekter. Der bliver kommenteret på projekterne ved bordene: ”Nordkraft er altså min favorit” og ”Han har stemt på Langkærparken, men han er også fra Aarhus.”

Til sidst kan der dog kun være én vinder, og da nedtællingsuret på væggen har talt de sidste ti sekunder, som var det nytårsaften, kan aftenens æresgæst, Klima-, energi- og bygningsminister, Martin Lidegaard, åbne den glittede orange kuvert og afsløre, at:

”vinderen af RENOVER prisen 2013 er…

… Ryesgade 30”

Til bragende klapsalver kommer teamet bag Ryesgade 30 på scenen. Projektet er stærkt repræsenteret af både bygherre, håndværkere, tidligere beboere, forskere fra DTU, entreprenør og arkitekt, og de fylder godt på den lille scene. Prisen, det karakteristiske orange ”R”, overrækkes til Torben Heding Andersen, direktør i Drostfonden og bygherre på projektet. Senere kan han gennem bragene fra det afsluttende festfyrværkeri fortælle, at den største ære ikke er at vinde:

”Som jeg også fortalte mit team i går, så er det vigtigste for mig at være nomineret. Det er jeg stolt af, og det synes jeg alle de seks nominerede kan være. Det flotte er ikke at vinde – det er tilfældigheder der afgør det – det flotte er at blive nomineret!”