fbpx

Fakta: “En Charlie” kan sænke varmeforbruget

26. mar 2013

I Sønderborg har energivejlederen Charlie Lemtorp fået boligejere til at energirenovere deres boliger for mere end 75 mio. kr. Følger resten af landets kommuner trop, kan det samlede energiforbrug til opvarmning af boliger falde med næsten en fjerdedel.

I Sønderborg har tilbuddet om gratis og uvildig energivejledning fået enfamiliehusejere til at energirenovere for en samlet værdi af mere end 75 mio. kr. Det har betydet en årlig energibesparelse på 4,9 GWh, en CO2-reduktion på 1.568 ton og stigende aktivitet i byggebranchen svarende til mellem 80 og 100 fuldtidsstillinger.

Projektet hedder ZERObolig og er en del af ProjectZero – et tæt partnerskab mellem virksomheder, borgere, læringsinstitutioner og kommunen i Sønderborg, der arbejder på at skabe bæredygtig vækst i området. Metoden bag ZERObolig er allerede udnævnt som rollemodel for hele EU under betegnelsen ”a Charlie” –  navnet på den energivejleder, der har overbevist mere end halvdelen af de husejere, han har været i kontakt med, om at de skal isolere deres huse bedre og skifte termoruderne ud med energiruder. Ved at tilbyde

Hos Statens Byggeforskningsinstitut, hvor man blandt andet holder øje med forbrugernes lyst til at energioptimere deres boliger, er man positivt overrasket over de gode resultater i Sønderborg. Ole Michael Jensen, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, forklarer at det generelt er en udfordring, at få folk til at bruge penge på at energirenovere deres boliger.

– Boligejere ved for det første sjældent, hvor højt deres energiforbrug faktisk er. For det andet er de ikke klar over, hvor godt det betaler sig at energirenovere – at de både kan få et bedre indeklima, en lavere energiregning og få deres hus til at stige i værdi. For det tredje kræver det ofte at nogen trykker på startknappen, før boligejere begynder at energirenovere. Det kan f.eks. være en uvildig rådgiver, der hjælper dem med at gå i gang, siger Ole Michael Jensen.

I Sønderborg er disse barrierer overvundet med en kombination af veltilrettelagt kampagneindsats, opbakning fra pengeinstitutter og ejendomsmæglere, håndværkere der er uddannet som energivejledere og ikke mindst tilbuddet om gratis uvildig energivejledning.

Det er ikke kun gode nyheder for Sønderborg, som stræber efter at være CO2-neutral i 2029.

Statens Byggeforskningsinstitut har beregnet, at Danmark sammenlagt kan spare en fjerdedel af det energiforbrug, der går til opvarmning af boliger, hvis metoden i Project Zero kopieres af landets øvrige kommuner. Det vil betyde en klækkelig besparelse på 13 mia. kr. på energiregningen om året for boligejerne og en CO2-udledning, der er to millioner ton lavere om året end nu.

Besparelsen kræver dog at 30% af de danske parcelhus- og rækkehusejere gennemfører lige så store energibesparelser, som dem i Sønderborg. Men det er langt fra urealistisk, mener Ole Michael Jensen.

– Når man ser på de resultater, som ZERObolig i Sønderborg kan dokumentere efter bare to år, synes jeg absolut det virker realistisk. Hvis folk for alvor forstår, hvor meget de kan spare og samtidig kan modtage uafhængig rådgivning, så tror jeg at mange vil være motiverede til at energirenovere, siger Ole Michael Jensen

Han tilføjer, at mulighed for gratis rådgivning og en bevarelse af Boligjob-ordningen kan være med til at sætte yderligere skub i folks lyst til at energirenovere.