fbpx

Det skal du opleve på årets Building Green-messe

23. okt 2014

Danmarks største fagmesse for bæredygtigt og energieffektivt byggeri, Building Green, løber af stablen for fjerde gang d. 29. og 30. oktober i Forum i København. Vi har spurgt en arkitekt, en ingeniør og en entreprenør om, hvad de synes er must-sees på årets messe. 

Signe Kongebro

Signe Kongebro
Signe Kongebro er arkitekt, partner og leder af bæredygtighedsafdelingen hos Henning Larsen Architects.

Hvad synes du er et must-see på Building Green-messen?

– RealDania Byg har opført seks nye parcelhuse i Nyborg, der hver især viser, hvordan man kan reducere ressourceforbrug og CO2-udledning i en bygnings livscyklus. Projektet er drevet af Jørgen Søndermark, som holder oplæg om MiniCO2-husene på messen.

Jørgen er en vildt inspirerende person og en ildsjæl, der har haft et klart mål fra begyndelsen og er gået konsekvent efter at indfri det. Desuden har stort set alle danske arkitekter med en mening om bæredygtighed været inde over projektet. Arbejdet har kastet mange forskellige løsningsforslag til meget specifikke problemstillinger af sig, og det har virkelig vakt genlyd i branchen og på sociale medier – også i udlandet. Mange af designstrategierne kan overføres direkte til renovering, og forandringspotentiale har i det hele taget været en vigtig faktor undervejs i opførselen af husene.

MiniCO2, onsdag d. 29. oktober kl 11.30-12.05  

Kasper Lynge Jensen

Kasper Lynge Jensen
Kasper Lynge Jensen er civilingeniør, netværksleder i InnoByg og Sektionsleder for Bæredygtighedsgruppen i Center for Bæredygtigt Byggeri på Teknologisk Institut.

Hvad synes du er et must-see på Building Green-messen?

– Ud over vores eget InnoBYG seminar omkring ”Dilemmaer og overvejelser i det bæredygtige byggeri” vil jeg gerne se et oplæg omkring Active House. Active House er en holistisk vision for byggeri, der fokuserer på de tre overordnede parametre komfort, energi og miljø. Projektleder Brian Møinichen Wendin kommer blandt andet for at fortælle om deres planer om at etablere en ny bæredygtighedsklassificering, der kan gøre det mere attraktivt for mange at fokusere på bæredygtighed.

Det er meget krævende at opnå en bæredygtighedsklassificering i dag, og hvis det bliver for dyrt og for omfattende, risikerer man, at færre byggerier vil vælge at gå ad bæredygtighedsvejen. Active House tilbyder en alternativ klassificering, der er mindre bureaukratisk og mindre dokumentationskrævende, og det kan spare byggerierne for rådgivertimer og ressourcer. Branchen mangler den light-version, og derfor er jeg spændt på at høre oplægget og blive klogere på, om Active House kan være dét relevante alternativ. I så fald vil det potentielt kunne aktivere mange flere til at fokusere på det bæredygtige byggeri. Der er desuden et stort behov for, at bæredygtighed bliver italesat som noget, der også tager hensyn til komfort og miljø og ikke kun energi, som vi efterhånden har fået for vane.

Active House Visionen og planerne om at etablere både en Dansk AktivHus Forening og en ActiveHouse bæredygtigheds certificering, onsdag d. 29. oktober kl 12.45-13.20

Martin Manthorpe

manthorpe
Martin Manthorpe er civilingeniør og direktør for strategi og forretningsudvikling i NCC Construction

Hvad synes du er et must-see på Building Green-messen?

– Arkitekterne fra den innovative tegnestue Eentileen bidrager igen i år til udstillingen på Building Green-messen. Eentileen arbejder for at forene digital udvikling med lokal produktion med henblik på en hurtig, fleksibel og bæredygtig byggeproces.

Det er et projekt, der er interessant at følge, og jeg tror det har store  perspektiver i renoveringssegmentet. Mig bekendt fokuserer Eentileen endnu ikke på renovering, men de produktionsmetoder og digitale værktøjer, de tager i brug, vil i mine øjne først og fremmest kunne slå igennem der. I nybyggeri afviger byggeprocessen i mindre grad fra planlægningen, men når man i fremtiden vil støde på pludselige overraskelser eller ændringer i konstruktionen i forbindelse med et renoveringsprojekt, så vil man med de nye metoder kunne udprinte delkomponenter on location, der kan tilpasses den aktuelle situation. Det kan på mange måder komme til at gøre en stor forskel.

Eentileen udgør en del af den faste udstilling på årets Building Green Messe 29. og 30. oktober. 

SE DET FULDE PROGRAM HER