fbpx

Troldhøj – sommerhus på Djursland

Renovering af nedrivningsklart hus med biobaserede og genbrugte materialer

Se mere

Troldhøj – sommerhus på Djursland

Renovering af nedrivningsklart hus med biobaserede og genbrugte materialer

Læs projektets egen beskrivelse

Huset var et fint sommerhus fra 1960’erne. Beklædningen i huset var dog bløde træfiberplader, som havde fået fugt, der var ulovlig el i huset, hvilket især var en udfordring på et stråtækket hus, og der var fugt skader i strøerne, da afløbet fra badekaret ikke var sluttet til. Køleskab fra køkken var bagvæg på det ene toilet, og generelt bar huset præg af løbende selvrenoveringer til billigst mulige penge.

Alt beklædning skulle ned, der skulle føres ny strøm, der skulle isoleres mod stråtaget, det gamle køkken skulles skiftes, og badeværelse og toilet skulle renoveres, og desværre skulle der laves nyt gulv pga. vandskaden.

Beklædning blev udført med lerplader, alt puds og maling er ler, toilet og bad er udført med brugte gulvklinker fra det gamle kommunehospital i Aarhus, vandarmaturer er fra Palæ i Roskilde, vægfliser på badeværelse og i køkken er fra kommunehospitalet, toiletter er brugte, og der er lavet lerstampet gulv på toilettet i stedet for beton. Der er indkøbt et 35 år gammelt køkken som er brugt som nyt køkken, samt i bryggers, på badeværelse og som opbevaring på børneværelser. Alle lamper er brugte, ligesom samtlige møbler og inventar er 100% genbrug – bortset fra senge. Der er søuld i loftet i stuen, til akustikdæmpning og isolering. Alle lysninger, fodpaneler, reoler mv. er udført og bygget i birkefiner. Derudover er der lavet en terrasse af brugte fliser, som vi fandt rundt omkring på grunden. Der er indkøbt ny emhætte, nye stikkontakter og suppleret med ekstra isolering hvor der ikke var nok der kunne genbruges.

Inspirerende ressourcetiltag

De biobaserede materialer og ikke mindst lerplader og lerpuds fremfor gips og alm puds har en enorm reduktion i CO2 udledningen, især nu og her, hvor der virkelig er behov for at reducere. Alene det lerstampede gulv har kun 10% udledning i forhold til et støbt beton gulv. Derudover nævner alle der træder ind i huset at duften at der er en dejlig duft af træ og generelt er der et behageligt indeklima.

Eksempelværdi

Renovering med brug af biobaserede materialer, samt at udfordre hver eneste løsning til man finder et alternativ til det oplagte. Vores største bekymring var da vi fandt ud af at vi skulle have nyt guld i toilettet, da vi umiddelbart tænkte beton, hvilket vi absolut ikke ville have, og endte med et lerstampet gulv med gulvvarme. Det startede i det små, men en beslutning af gangen, men endte med at være omdrejningspunktets for hele renoveringen.

Solidt samarbejde

Det har været afgørende med nogle håndværker som har været medspillere og er kommet med kompetencer og idéer, derudover har leverandørerne af materialerne været en del af rådgivningen - fx. i forhold til valg af lerpuds og lerpuds med voks i vådrum.

Parter bag projektet

JDH-Byg, Small Planet, Havnens Hænder, Walther rådgivende Ingeniør, Harris

Sted

Peter Holmsvej 22
8400 Ebeltoft

Realiseret

2024

Indstillingsår

2025

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500 m²