fbpx

Grib de skjulte muligheder ved at renovere fremfor at bygge nyt

Gammel lastvognsgarage i Slagelse

25. apr 2025

Renovering er mere end en praktisk løsning – det er ikke alene en genvej til at opnå økonomiske besparelser og lavere klimaaftryk, men også til en lang række andre fordele. Det bekræfter de mange projekter, der hvert år indstilles til Renoverprisen.

Byggebranchen står over for store udfordringer i forhold til klima, økonomi og ressourceforbrug. Men alligevel rives der stadig meget ned for at bygge nyt – for ofte ses det som den nemmeste løsning frem for at transformere gamle bygninger. I den ligning overser mange imidlertid, at renovering rummer en række skjulte fordele i forhold til nybyggeri. Henrik Mielke, formand for Renoverprisens nomineringsudvalg, siger.

”Når man bevarer og transformerer bygninger, får man muligheder, som nybyggeri sjældent kan matche: større fleksibilitet, bedre materialer og skjulte potentialer som kældre, ekstra etager og ikoniske arkitektoniske detaljer. Man bevarer bygningskulturen, samtidig med at der er et lavere klimaaftryk ved at udnytte de eksisterende bygninger og materialer – og dermed kan man opnå både økonomiske besparelser og ressourcebesparelser Imidlertid bliver disse fordele ofte overset,” siger Henrik Mielke, formand for Renoverprisens nomineringsudvalg.

Men hvad er det konkret man kan få forærende ved at renovere fremfor at bygge nyt?

Renovering muliggør tættere byudvikling

I bymidter og tæt bebyggede områder kan renovering skabe løsninger, som nybyggeri ikke ville tillade. Det hænger sammen med, at nutidens regler kræver ofte større afstand til naboskel, flere vinduesåbninger og en anden placering af bygninger, hvilket kan gøre nybyggeri vanskeligt.

Et godt eksempel er en ombygning af en gammel lastvognsgarage i Slagelse, som var nomineret til Renoverprisen 2024. Her er der etableret seks rækkehus lige midt i Slagelse Centrum. Arkitekt MAA Morten Sonnenborg, aNNeKs Arkitekter, fortæller:

”Den gamle lastvognsgarage lå i gården og på den ene side klos op ad en anden bygning. Havde vi revet garagen ned, havde der ikke været plads til nye rækkehuse, fordi der ville skulle være vinduer på begge sider. Men fordi vi havde en eksisterende bygning, var det tilladt at nøjes med vinduer kun på én side af bygningen – og så har vi kompenseret for de manglende facadevinduer ved hjælp af ovenlysvinduer, hvilket har skabt en flot løsning med godt lysindfald i rækkehusene.”

En anden ting, der ville have sat en stopper for nye rækkehuse på den samme placering som de renoverede rækkehuse, ville være, at nybyggeri kræver, at der holdes en vis afstand til skel, hvilket kan være begrænsende for et byggeris mulige areal. Morten Sonnenborg forklarer:

”Der havde ikke været plads til nye rækkehuse på samme beliggenhed, fordi der ville skulle være mere afstand til bygningen foran den gamle garage. På den måde skaber det helt nye muligheder at tænke i renovering fremfor nybyggeri.”

Arkitektonisk og historisk værdi – en gevinst for bygningerne

En anden fordel ved renovering er, at eksisterende bygninger ofte rummer kvaliteter, som ikke kan genskabes i nybyggeri. Store loftshøjder, solide materialer og en særlig atmosfære er nogle af de værdier, der går tabt, hvis bygninger rives ned.

Fx ved etableringen af nye boliger og erhvervslokaler på den gamle Hellebæk Klædefabrik – et projekt, der var nomineret til Renoverprisen i 2024 – blev de oprindelige betonlofter og de høje rum bevaret, hvilket gav nogle indretningsmæssige fordele.

”I den gamle Hellebæk Klædefabrik har vi fået nogle spændende rumligheder forærende, som har resulteret i fantastiske boliger og erhvervslokaler med blandt andet 3 meter høje rum, skønt lysindfald og rustikke betonlofter,” forklarer Thomas Kock, arkitekt MAA og kreativ direktør i WERK:

Tilsvarende har bevarelsen af de eksisterende konstruktioner givet noget særligt til rækkehusene i Slagelse:

”Vi har fået et andet lys og nogle andre indretningsmuligheder og rumhøjder, end et nybyggeri på samme sted havde kunnet tilbyde. Indvendigt har vi bevaret betonkonstruktionerne i deres rå form med reminiscens til den gamle garage, og vi udnytter dermed den indlejrede CO2 i de gamle konstruktioner,” fortæller Morten Sonnenborg.

Kælderen – et skjult potentiale

Et af de mest undervurderede eksempler på fordelene ved renovering er bevaring af eksisterende kældre. I mange områder er ny kælderetablering ikke tilladt pga. højt grundvandsspejl eller klimarestriktioner. Men når en bygning allerede har en kælder, kan den ofte bevares og forbedres.

Fx på den gamle Hellebæk Klædefabrik spiller de eksisterende kældre en stor rolle:

”De nyindrettede boliger i Hellebæk har store opbevaringsrum i kælderniveau, der ikke nødvendigvis havde været mulige eller var blevet prioriteret ved et nybyggeri. Det er et kæmpe plus, som beboerne virkelig sætter pris på,” siger Thomas Kock, arkitekt MAA og kreativ direktør i WERK.

Bevarelse af bygningens kvaliteter er også et af de store plusser i herretøjsbutikken Ulrik Storm i Odense gågade. Butikken var nomineret til Renoverprisen 2024. Arkitekt MAA Flemming Frost, founding partner og arkitekt MAA fra Juul Frost Arkitekter, fortæller:

”Facaden på butikken rummer både klassiske og modernistiske træk. Vi ville ikke bare renovere, men skabe et ikon, der kunne revitalisere byens puls og forbedre livskvaliteten. Bagved butikken er der indrettet en gårdhave, der er en stille oase centralt i Odenses handelsgader. På den måde giver og får butikken mere liv til nabolaget.”

Ofte er der hurtigere sagsbehandling

Endelig oplever man ofte, at renovering kræver færre tilladelser og dermed mindre sagsbehandling end nybyggeri. Det betyder, at man ved at arbejde inden for de eksisterende rammer kan spare tid og ressourcer og opnå en hurtigere byggeproces.

I herretøjsbutikken i Odense fortæller Flemming Frost, founding partner og arkitekt MAA fra Juul Frost Arkitekter:

”Renovering er i sagens natur at arbejde med at give nyt liv og værdi til noget eksisterende. Så fordi vi ikke starter fra bunden, er der kortere vej til det færdige projekt – herunder kortere proces med myndighedsarbejdet. På den måde kan renovering være med til at frigøre flere ressourcer til arbejdet med bygningens æstetik, hvilket er tilfældet her.”

Bliv inspireret til mere renovering

Renovering er med andre ord ikke blot et kompromis, men en mulighed for at skabe bedre bygninger, spare ressourcer og bevare arkitektoniske værdier. Med det voksende fokus på ressourceforbrug og klima er det vigtigere end nogensinde før at bruge de bygninger, vi allerede har.

Bliv inspireret til mere renovering af de mange gode eksempler på Renover.dk.