fbpx

Officelab Kirstinelund

Fra udslidt erhvervsområde til innovativt virksomhedsfællesskab

Se mere

Officelab Kirstinelund

Fra udslidt erhvervsområde til innovativt virksomhedsfællesskab

Læs projektets egen beskrivelse

Officelab kirstinelund er et virksomhedsfællesskab, der skaber optimale rammer for virksomheders vækst og udvikling. Officelab har placeret sig strategisk i et erhvervsområde i Lystrup, lige nord for Aarhus, hvor der er plads til fællesskab, grønne områder og et smil på læben.
Erhvervsområdet var for godt fem år siden et nedslidt, dødt område, hvor den negative spiral herskede. Officelabs direktør så mulighederne i de grå, postmodernistiske bygninger, som byen ellers havde givet op på, og besluttede at den negative spiral skulle vendes til en positiv spiral. I dag har godt 450 mennesker deres hverdag på hvad der er blevet til 8.000 m2 i et virksomhedsfællesskab, der lever og vækster og har vist vejen for udviklingen i hele Lystrups erhvervsområde.
De 7.200 kvadratmeter fordelt på tre bygninger var ellers pålagt et servitut, der forpligtede udlejer til at understøtte virksomhedernes forretning og skaber interaktion mellem lejerne. Postmodernismens udtryk i de præfabrikerede betonelementer med deres kolde, lyseblå vinduer og asfalterede gårdrum, indgød dog ingenlunde til fællesskab. Bygningerne var uden personlighed og officelabs restaureringsarkitekt fik en stor opgave i at skabe lyse og relationsskabende lokaler og samtidig beholde et snert af fortiden, da bygningskroppene var sunde og ønskedes bibeholdt.
I samarbejde med officelabs lejere er bygningerne blevet restaureret, så de udstråler både officelabs DNA, lejernes individuelle identitet og ikke mindst bygningernes historie. Selvom postmodernismen er en udskældt periode indenfor arkitektur, er det vigtigt for officelab at respektere bygningens historie og sjæl og tage den med ind i det 21. århundrede. De lange gange er fjernet og rummene åbnet op. Gulv til loft vinduer får lyset ind og trælister giver varme og naturlighed til både indvendige og udvendige flader. I stueetagen har arkitekten bevaret historien om værkstedsfunktionen, som lokalerne blev bygget til, og lokalerne fremstår derfor med rå betonvægge, synlige installationer og nye elementer respekterer arbejderkulturens fortælling med f.eks. radiatorer i galvaniseret stål.

Blik for brugerne

Bygningerne blev opført i 1989 og da officelab overtager projektet er det ikke blevet vedligeholdet siden da. Det havde været oplagt at vælte de udslidte bygninger, men bygningskroppen var sund og opbygget modulært, hvilket gør fleksible lokaler for officelabs lejere at udvide og nedskalere i. Derfor er hele bygningskroppen bevaret, og der er blevet fokuseret på at højne energiniveauet via nye vinduer, tag- og facadeisolering. Samtidig er der blevet installeret solceller på en af bygningernes specielle tagkonstruktion.

Bidrag til omgivelser

Projektet har i høj grad haft en afsmittende effekt på det resterende erhvervsområde, der har kunne mærke den øgede tilstrømning af virksomheder og besøgende, hvorfor mange nabovirksomheder efterfølgende selv har renoveret deres bygninger og arealer. Udover at være arbejdsplads for godt 450 personer, tilbyder officelab desuden konferencecenter, grønne arealer og caféfaciliteter, der bliver brugt af hele byen til konfirmationer, runde fødselsdage, brætspilscafé, droneraces og lignende.

Eksempelværdi

Projektet er et eksempel på at vækst og udvikling ikke kun behøver finde sted i midten af storbyer. Officelab går bevidst mod strømmen og skubber på decentralisering frem for centralisering, så alle ikke sidder i den samme bilkø, parkerer i den samme parkeringskælder og tager elevatoren op til 13. etage i et ensformigt kontorbyggeri. Officelab kirstinelund er blevet en vækstkatalysator og har i deres samlede kompleks godt 1000 arbejdspladser, der fordeler sig på alt fra soloselvstændige og vækstvirksomheder til etablerede virksomheder som Plantorama, HIFI klubben og Geberit Nordic, der har deres hovedkontorer på stedet.

Økonomi og værdiforøgelse

Bygningerne blev ved overtagelse i 2015 udlejet til i gennemsnit 380 kr. pr. kvadratmeter og blev primært brugt til produktions-/lagerlokaler. og en smule kontordrift. I dag anvendes alle kvadratmeter til kontorfaciliteter og bliver udlejet til 1.100 kr. pr. kvadratmeter og opefter, og markedsværdien for erhvervsejendomme i området bliver værdisat baseret ud fra officelabs kvadratmeterpris.

Udførelseskvalitet

Hele projektet er blevet udført af håndplukkede, lokale lokale fagentreprenører. I stedet for standardløsninger, er alle elementer skræddersyet til bygningen og udarbejdet i tæt samarbejde mellem ingeniør, arkitekt og de forskellige håndværksmestre. Det har givet mestrene mulighed for at bruge deres håndværk og de har sat en stor ære i at være en del af projektet og forme renoveringen – fra udvendig skal til indvendige indbyggede biblioteksreoler, buede vægge, listebeklædte kerner osv. Alt sammen ud fra princippet "netværksarkitektur" hvor de fysiske rammer understøtter tilfældige møder, der kan udvikle sig til tillidsbaserede relationer.

Parter bag projektet

Bygherre: officelab A/S
Projektering: TP ArkCon
Rådgivende ingeniør: Thoudal rådgivende ingeniører
Arkitekt: Archiwoo samt officelabs egen arkitekt

Yderligere information om projektet

www.officelab.dk

Sted

Lyshøjen 2-14
8520 Lystrup

Realiseret

2015

Indstillingsår

2020

Anvendelse

Erhverv

Areal

5.001-20.000m2