fbpx

Thunøgade 50

Læs projektets egen beskrivelse

Det klassiske Øgade-byhus fra 1895 fremstod forfaldent og med et uklart arkitektonisk udtryk med træbeklædte kviste, et niveauspring i den ene murkrone og et delvist tilmuret indgangsparti med pladedør.
De nuværende ejere har med ønsket om at øge husets arkitektoniske værdi renoveret det af flere omgange, så det i dag fremstår stilrent, tidssvarende og energivenligt. Ejerne har respekteret de særegne arkitektoniske kvaliteter i Øgaderne som f.eks. farvede facader og snedkererede indgangspartier.
Huset har gennemgået en gennemgribende, udvendig renovering med bl.a. nye træ-/aluvinduer, efterisolering og nyt tag, nye tagrender, nedløbsrør og zinkinddækninger på kviste og murkroner.
Med den nye placering af nedløbsrørene er huset allerede nu forberedt for den kommende opdeling af spilde- og regnvand. Niveauspringet i murkronen betød, at regnvandet ikke blev afledt optimalt. Den blev derfor rettet ud, og træet over vinduet blev udskiftet og beklædt med zink.
Det prominente indgangsparti, der engang prydede huset, er genetableret og tilpasset huset med en forståelse for dets historiske værdi. Den øverste del af indgangspartiet, som var tilmuret, blev brudt ned, og i åbningen blev der isat en håndlavet hoveddør med overparti med småsprossede vinduer.
Snedkermesteren blev udvalgt pgra. sine fine referencer fra Den Gamle By. Døren er tro mod forlægget helt ned i detaljen på sprossedimensioner, vinduesinddelinger og udformning på lodpost og tandsnit. Døren er udført i massivt, nordisk fyr og med isolerede, frisede fyldninger.
Den vandrette post med tandsnitsfrise er en gentagelse af tandsnitsfriserne andre steder på huset. Dørens sidste lag maling er påført i hånden, så penselstrøgene træder frem og giver struktur. Indvendigt har ejerne glæde af lysindfaldet fra de sydvendte vinduer.
Tilbageførelsen af indgangspartiet til den originale stil bidrager til en arkitektonisk helhed og til en renovering, der er udført med øje for stilart, historie og håndværk.

Blik for brugerne

Renoveringen omfatter bl.a. efterisolering af taget, nye vedligeholdelsesfrie vinduer og en ny, isoleret hoveddør.

Brugskvalitet

Energirenoveringen bidrager bl.a. med et bedre indeklima, mens det store lysindfald fra de sydvendte vinduer giver en større rumlig fornemmelse i et ellers mørkt trapperum.

Bidrag til omgivelser

Husets arkitektoniske værdi er øget gennem renoveringen, så det i dag fremstår stilrent, tidssvarende og energivenligt. Huset er med de klare detaljevalg og det elegante facadeudtryk blevet en markant medspiller i Øgadekvarterets mangfoldige gadebillede.

Eksempelværdi

Renoveringen er udført med øje for stilart, historie og håndværk. Det nye, prominente indgangsparti er tro mod den oprindelige byggestil og den unikke identitet i Øgadekvarteret.

Økonomi og værdiforøgelse

Det nye indgangsparti har et stærkt udtryk, der fint komplimenterer nyere indgreb som f.eks. altan og glasdør i den vestvendte gavl. Huset åbner sig nu i højere grad op mod gaden og byder velkommen med karakter.

Udførelseskvalitet

Det nye indgangsparti står ved sin store betydning for facadeudtrykket og repræsenterer ejerne såvel som den tid, huset er opført i. Det står som et smukt og iøjnefaldende vidne om den tids snedkerhåndværk og stil.

Parter bag projektet

Ejere og bygherrer: Birgitte Balslev Hansen & Christina Laub Frank
Arkitekt: Christina Laub Frank
Snedkermester på indgangsparti: Ove Rasmussen & Søn v. snedkermester Søren Rasmussen
Totalentreprise på renovering: Serup Tømrerfirma

Sted

Thunøgade 50
8000 Aarhus C

Realiseret

2015

Indstillingsår

2016

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2