fbpx

Guldagergaard – Genanvendelse i fokus

24. jun 2014

En gammel frugtplantage huser ikke længere frugter, men keramikere.

I renoveringen af Guldagergaard kan man tale om genanvendelse på flere niveauer. Først om fremmest er selve renoveringen en bæredygtig genanvendelse af en gammel frugtplantage, som nu fungerer som internationalt center for keramisk kunst.

Renoveringen er udført med respekt for bygningens bevaringsværdi, men samtidig markerer nutiden sig også. F.eks. er der etableret en ny kvist, hvor der før var en luge ind til høloftet, og der er lavet nyt tag med ny tagbeklædning.

Genanvendelsen viser sig desuden helt konkret i udnyttelsen af varmen fra de keramiske ovne, som bruges til at opvarme bygningen.

I løbet af renoveringen har der været fokus på alternativ inddragelse af brugerne, som blandt andet har deltaget i produktionen af de mursten, der er anvendt i de gennemgående murstenskerner.

Nomineringsudvalget siger om nomineringen af Guldagergaard:

– Samlet vurderet er renoveringen af Guldagergaard et fint eksempel på et vellykket samarbejde mellem en kommune, en fond og en selvejende institution. Renoveringen er overbevisende gennemført med et sikkert arkitektonisk greb. Velgørende er også den fine forståelse af virkemidlerne, der kan tages i brug for at realisere en økonomisk bæredygtig transformation fra funktionstømt landejendom til en ny fremadrettet anvendelse som keramisk center med et internationalt ry.

Parterne bag:
Bygherre: Guldagergaard/Slagelse Kommune.
Arkitekt: HCM Arkitekter v. Holger C. Møller.
Ingeniør: John Veje
Entreprenør: Georg Berg

Se video om renoveringen af Guldagergaard her: