DTU Skylab – Fra nedslidt værksted til moderne innovationshal

730b0135renover15_dtu_finalDTU Skylab er gennem renovering blevet et pulserende og kreativt legehjørne for DTU’s studerende.

På Diplomvej i Kongens Lyngby ligger en gammel værkstedshal fra starten af 1970’erne, som plejede at rumme store, slidte maskiner og beskidte arbejdere med olie på kinderne. Der er dog ikke meget slidt værkstedshal over bygningen længere, og de udaterede maskiner er i dag skiftet ud med svævende mødelokaler, laboratorier og topmoderne it-faciliteter. DTU har nemlig forvandlet bygningen til et Skylab, hvor studerende kan prøve kreative ideer af og tænke store tanker. Selvom bygningen i dag er en moderne platform for innovation og entreprenørskab, er renoveringen foretaget med respekt for bygningens arkitektoniske værdier. Blandt andet er bygningens bølgede facade, den dobbelthøje værkstedshal og den indvendige struktur med betonsøjler og kranbaner bevaret som en arkitektonisk signatur, der bevarer bygningens sjæl som en rustik værkstedshal.

Energikrav og bæredygtighed har ikke haft lige så stort fokus som brugsværdien og æstetikken i renoveringen, men nye vinduer, ny ventilation med varmegenvinding og ny LED belysning giver dog stadig et estimeret fald i energiforbruget på 32%.

Nomineringsudvalget har indstillet renoveringen med følgende begrundelse:

DTU Sky lab er et fornemt eksempel på, hvordan en visionær bygherre i samarbejde med de studerende og rådgiverne kan gøre en udslidt bygning til et symbol på fanden i voldsk gå-på-mod og en livgivende eksperimenterende praksis.

730b0052renover15_dtu_final

Parterne bag projektet:
Bygherre: DTU CAS
Arkitekt: JUUL FROST
Ingeniør: Alectia
Belysning: Lightscapes

Se video om projektet her: